Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskunta ei kannusta pitkäjänteiseen puurtamiseen

Jos yhteiskuntamme työn ja elämisen etiikka ei luo yksilöille tukevaa ponnahduspintaa, on turha odottaa suuria saavutuksia urheilussa tai esimerkiksi tieteessä ja taiteessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomi menestyi Rion olympialaisissa historiallisen huonosti. Trendi on ollut jo pitkään laskeva sekä kesä- että talviolympialaisissa. Suomalaiseen tapaan syyllisten etsintä on kyllä käynnissä, mutta toimenpiteet muutoksen aikaansaamiseksi ovat todennäköisesti näennäisiä.

Menestymättömyyden syyt ovat moninaiset, mutta on selvää, että esimerkiksi suomalaisen valmennuksen taso ja taloudellinen resursointi vastaavat vain harvoissa lajeissa kansainvälisiä laatuvaatimuksia. Myös minimaalinen panostus urheilijoiden psykologiseen valmennukseen jaksaa hämmästyttää.

Mitä jos huonossa olympiamenestyksessä onkin kyse vain yhdestä heikosta signaalista siinä ketjussa, johon kuuluvat Pisa-tulosten ja suomalaisen työn laadun heikentyminen?

Jos yhteiskuntamme työn ja elämisen etiikka ei luo yksilöille riittävän tukevaa ponnahduspintaa, on turha odottaa suuria saavutuksia urheilussa tai esimerkiksi tieteessä ja taiteessa. Lyhytnäköinen, itsekäs, nopeita tuloksia ahnehtiva voitontavoittelu, koulutuksen vähättely ja yleinen muutoksen pelko ovat huonoja kannustimia minkäänlaiseen pitkäjänteisyyttä vaativaan yrittäjyyteen.

Nykypäivän maailmassa on vain joukkuelajeja. Uusia olympiavoittajia ei synny eikä kasva ilman ympäristön tukea – ja tuon ympäristön tulee olla myös avoimen kansainvälinen. Ripustautumalla urheiluhistoriamme korostetun yksilökeskeiseen traditioon emme saavuta tulevaisuudessa mitään.

Sisu ei näyttäytynyt Riossa erityisen suomalaisena luonteenpiirteenä. Sisun korvanneella yksioikoisella jääräpäisyydellä tulostavoitteemme realisoituvat lopulta vain karanneiksi unelmiksi. Meidän pitää käyttää mielikuvitustamme ja luoda ympärillemme yhteiskunta, jossa yksilön kasvu ja halu kehittyä ovat keskeisiä arvoja.

Voimme tietysti jatkaa kuten ennenkin, nojautua eilispäivän saavutuksiin ja tyytyä tulevaisuudessa entistä vähempään. Siitä ei vain tule lopulta kenellekään erityisen ”hyvä fiilis”.

Jarmo Stern

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat