Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllisyystilanne ei käy perusteeksi uuden torppariyhteiskunnan synnyttämiseksi

Työttömyyttä ei saa käyttää keppihevosena, jonka nimissä työehtoja leikataan harkitsemattomasti ja hallitsemattomasti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Työssä käyvien nuorten äiti (HS Mielipide 20.8.) osui kirjoituksessaan ajan hermoon. Koulutustaustasta ja usein myös -alasta riippumatta nuorten on erittäin vaikeaa päästä työmarkkinoille, vaikka heillä on reippaasti intoa ja halua sekä joustavuutta työehtojen suhteen.

Nuorisotyöttömyys ja yleinen huono työllisyystilanne sekä hallituksen työllisyystavoitteet edellyttävät rakenteellisia ja kipeitäkin työllistämistoimia. Työttömyyttä ei saa kuitenkaan käyttää keppihevosena, jonka nimissä työehtoja leikataan harkitsemattomasti ja hallitsemattomasti. Meidän on kaikin keinoin estettävä nykyaikaisen torppariyhteiskunnan syntyminen, kuten Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder on osuvasti kuvannut nykytilaa julkisuudessa.

Parempaa työllisyyttä tavoiteltaessa on työntekijän tai työntekijän kaltaisen yrittäjän näkökulmasta keskeisintä, että niin verotus, sosiaaliturva kuin työmarkkinamallikin kannustavat vastaanottamaan aina työtä, tekemään työtä lisää ja tarvittaessa myös siirtymään eri elämäntilanteiden välillä – ilman väliinputoamisen pelkoa.

Työelämän arkea on, että työntekijän status vaihtelee työuran aikana. Yhdellä ja samalla henkilöllä voi olla samanaikaisesti useita tulonlähteitä ja tapoja tehdä työtä. Siksi emme voi jatkaa enää niin, että työttömyysturvajärjestelmässä ihminen on joko kokoaikaisessa vakituisessa työsuhteessa, pätkätyössä, yrittäjänä, osa-aikaisena työntekijänä tai sivutoimisena yrittäjänä.

Paremman työllisyyden ja hyvän työelämän näkökulmasta yksi kiireellisimmistä uudistuksista liittyykin osin sangen jäykkään työttömyysturvaan. Työttömyysturvajärjestelmää on muutettava siten, että se mahdollistaa nykyistä vapaammin omaehtoisen opiskelun myös työttömyysetuutta saataessa.

Työttömyysturva ei saa myöskään muodostua esteeksi työsuhteisen ja yrittäjänä tehdyn työn samanaikaisuudelle tai vaihtelulle. Työn vastaanottamiseen on kannustettava niin, että matalamman palkkatason työtäkin on kannustavaa ottaa vastaan. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi siten, että soviteltua päivärahaa voidaan maksaa myös kokoaikatyössä, mikäli sen edellytykset muutoin täyttyvät.

Tehokas ja kestävä keino hyvän työelämän ja säädyllisten työehtojen puolustamiseksi on saada työllisyysaste mahdollisimman korkeaksi. Kun mahdollisimman monella on työtä, on työehdoista neuvotteleminen varmimmin molempia osapuolia hyödyttävä, aito kahden kauppa. Tällainen korjausliike on otettava vakavasti koko yhteiskunnassa, myös ammattiyhdistysliikkeessä. Akava on valmis ponnistelemaan tämän eteen nyt ja tulevaisuudessa.

Maria Löfgren

työelämäyksikön johtaja, Akava

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat