Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Umpikorttelit ovat ahdistavia

Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa useimpien asukkaiden ”näköala” on käytännössä suoraan vastapäisen talon ikkunoista sisään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ari Huotari ylisti (HS Mielipide 22.8.) Helsingin tiivistämisen etuja. Olen hänen kanssaan eri mieltä.

Otan esimerkeiksi rakenteilla olevat Jätkäsaaren ja Kalasataman. Mielestäni alueiden merellisyyttä olisi voitu hyödyntää paremmin sijoittamalla talot eri tavalla eli siten, että merinäköalaa ja avaruutta olisi ollut tarjolla lähes kaikille. Nyt alueet on suurimmalta osin rakennettu ylitiiviiksi umpikortteleiksi, ja useimpien asukkaiden ”näköala” on käytännössä suoraan vastapäisen talon ikkunoista sisään.

Samaa umpikorttelimallia ollaan tuputtamassa myös lähiöihin kantakaupungin ulkopuolelle. En usko kenenkään varsinaisesti nauttivan siitä, että joutuu pitämään verhot jatkuvasti kiinni, jos haluaa elää kotonaan olematta näyteikkunassa.

Alueille voidaan kyllä rakentaa runsaasti muutenkin kuin tekemällä umpikortteleita.

En myöskään ymmärrä puhetta palvelujen paranemisesta, jota ylitiiviistä rakentamisesta seuraisi. Terveyspalveluissa keskittäminen ajaa jo nyt palveluita kauemmas osalta asukkaista. Menestyville, pienille kivijalkaliikkeille ja kahviloille ei vastedeskään riitä asiakkaita kuin harvoissa paikoissa.

Suurin osa ihmisistä viettää suurimman osan vuorokaudesta omassa kodissaan eikä ulkona puistossa. Sillä, onko Keskuspuistosta pätkäisty pois muutama kymmenen metriä, ei ole niinkään merkitystä.

Tärkeintä olisi, että uudet asuinalueet ja talot tehtäisiin viihtyisiksi – ei vain ihmisten sijoituspaikoiksi tai rakennusliikkeiden ja asuntojen jälleenvuokraajien temmellyskentiksi.

Raideliikenteen ulottamisesta kaikkialle tuntuu myös tulleen jonkinlainen pakkomielle, vaikka monista lähiöistä suora bussilinja on usein parempi ja halvempi vaihtoehto.

Helsingin nuoret virkamiehet haluavat ottaa mallia Tukholmasta ja Amsterdamista. He unohtavat, että nämä kaupungit ovat asukasluvultaan ja rakenteeltaan täysin erilaisia. Niissä on myös paljon enemmän ongelma-alueita kuin Helsingissä – eikä autojen ja pyöräilijöiden yhteiselo ole aivan niin auvoista kuin mielipidesivulla usein kirjoitetaan.

Juha Kastemaa

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat