Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alaikäisyys ei tee rikoksesta kiusaamista

Jos joku hakataan, se on pahoinpitelyrikos. Se ei muuksi muutu, vaikka se tehtäisiin koulun välitunnilla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Aikuiset ovat antaneet lasten väliselle väkivallalle, kiristämiselle ja pelottelulle kaiken kattavan yleisnimen ”kiusaaminen”. Tällä vähättelevällä sanalla kuitataan mitä julmimmatkin teot.

Aikuisten omaa elämää helpottaa, kun ei tarvitse analysoida vakavasti oman lapsen tekojen todellista luonnetta. Lapsikaan ei saa turhia traumoja, kun julmuuksia kutsutaan puolileikkisästi kiusaamiseksi. Aivan kuin uhriksi joutuneen pitäisi tajuta olleensa vain harmittoman pilailun kohteena. Ei ihme, ettei pahimmistakaan teoista tunneta syyllisyyttä.

Kun välitunnilla tai koulumatkalla koulutoveri anastaa toisen omaisuutta väkivaltaa käyttäen, puhutaan kiusaamisesta. Kun samanlainen teko tapahtuu illalla asematunnelissa, kyseessä on ryöstö. Olisiko aika puhua asioista niiden oikeilla nimillä?

Jos joku hakataan, se on pahoinpitelyrikos. Se ei muuksi muutu, vaikka se tehtäisiin koulun välitunnilla. Jos anastetaan toisen omaisuutta, se on tekopaikasta riippumatta varkaus, ryöstö tai kiristys. Koulu tai kotimatka tekopaikkana tai asianosaisten luokkatoveruus ei sitä muuksi muuta.

Tekijä ei ole kiusaaja vaan rikoksentekijä. Teolla on aina uhri, jonka terve mieli samalla tärvellään pahimmillaan loppuiäksi. Tekijöiden alaikäisyyskään ei muuta rikosta kiusaamiseksi, vaikka aikuiset haluaisivat hyssytellä sen sellaiseksi.

Aikuisten on opittava puhumaan asioista oikeilla nimillä. Se on ensi askel kiusaamiseksi kutsutun koulurikollisuuden vähentämiseen. Niin opetetaan myös lapset ymmärtämään, että harmittoman pilailun ja rikoksen välillä on selvä ero.

Ei ole tekijänkään etu, että vastuuikärajan ylittäneenä hänelle selviää vasta tuomioistuimessa, että kaikkea ei voi kuitata ”kiusaamisena”.

Seppo Ruija

eläkkeellä oleva rikosylikonstaapeli

kaupunginvaltuutettu (ps)

Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat