Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukukausimaksut vaarantavat Suomen kilpailukyvyn

Korkeakoulut eivät ole varautuneet maksullisen koulutuksen myymiseen liittyviin markkinointi- ja hallintokustannuksiin, kirjoittavat Tuomas Kuoppala ja Niina Jurva Suomen ylioppilaskuntien liitosta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat uutisoi (Kotimaa 22.8.), kuinka korkeakoulujen hakijamaksut vähensivät ulkomaalaisten halua hakeutua opiskelemaan Suomeen. Hakijoita korkeakouluihin oli noin 2 000 vähemmän kuin viime vuonna.

Ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat tuovat Suomeen kansainvälisiä verkostoja ja kilpailukykyä sekä luovat vientiyrityksille toimintaedellytyksiä. Näiden menettämiseen Suomella ei ole varaa. Ulkomaisten opiskelijoiden saaminen ja työllistäminen Suomeen on jokaisen suomalaisen etu.

Hakijamaksut osoittavat, että uhkakuva kansainvälisyyden näivettymisestä on toteutumassa. Syksystä 2017 lähtien korkeakoulut ovat velvoitettuja perimään vähintään 1 500 euron suuruiset lukukausimaksut EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta.

Jotkut korkeakoulut ovat ehtineet päättämään jo lukukausimaksujen suuruudesta. Esimerkiksi Helsingin yliopistolla on suunnitelmissa kerätä jopa 18 000 euron suuruisia lukukausimaksuja. Maailman huippuyliopistoissa tutkintojen hinnat ovat samaa luokkaa, mikä asettaa suomalaiset korkeakoulut haastavaan tilanteeseen kilpailluilla markkinoilla.

Korkeakoulut eivät ole varautuneet maksullisen koulutuksen myymiseen liittyviin markkinointi- ja hallintokustannuksiin. Pelkkä hintalappu ei riitä. Markkinoinnin lisäksi korkeakouluissa tulisi myös panostaa tutkintojen ja niihin liittyvien tukipalveluiden tuotteistamiseen.

Koulutusleikkausten vuoksi korkeakoulut ovat joutuneet karsimaan tukipalveluista ja hallinnosta, mikä tekee opiskelijoiden palvelemisesta yhä vaikeampaa.

Maksujen käyttöönottoa tulee seurata tarkasti, kuten jo niiden kokeiluvaiheessa vuosina 2010–2014 tehtiin. Maksuista on uskallettava luopua, mikäli kansainvälisten opiskelijoiden määrä romahtaa tai korkeakoulujen kansainvälistyminen alkaa yskiä. Maksuton ja saavutettava koulutus on hyvinvointivaltiomme ja globaalissa maailmassa menestymisen kulmakivi.

Tuomas Kuoppala

hallituksen jäsen

Niina Jurva

yhteiskuntavaikuttamisen koordinaattori

Suomen ylioppilaskuntien liitto

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat