Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emme ole maailman parhaita musiikissakaan

Suomalaisen maailmalla saama tunnustus ei tee hänestä vielä maailman parasta, sillä samanlaista tunnustusta saavat lukemattomat muutkin, kirjoittaa Raimo Etelävuori.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kirjoitti (Pääkirjoitus 23.8.), että urheilun pitäisi ottaa oppia klassisen musiikin koulutuksesta. Kirjoituksen mukaan Suomi pystyy vuosittain tuottamaan loistavia klassisen musiikin soittajia ja kapellimestareita kansainväliselle huipulle.

Mutta jos tällaisia kuvitteellisia klassisen musiikin olympialaisia – ajatus sinänsä on järjestön – järjestettäisiin, montako mitalia tai edes pistesijaa Suomi saisi? Löytyisikö pianistia, viulistia, laulajaa tai kapellimestaria, joka suorastaan olisi maailman paras, mitalisijalla tai edes pistesijalla?

Ehkä menestyksemme näissä musiikin olympialaisissa olisi suurin piirtein samanlaista kuin Riossa. Taso on tietenkin korkea, mutta aivan maailman parhaiksi ei taideta kuitenkaan yltää. Se, että suomalainen saa maailmalla hyvää tunnustusta, ei tee hänestä vielä maailman parasta, sillä samanlaista tunnustusta saavat lukemattomat muutkin. Kilpailuissa on kyllä silloin tällöin tullut menestystä.

Jos tuota kuvitteellista kilpailua vielä laajennettaisiin, eli mukaan otettaisiin tanssitaide, kirjallisuus, kuvataide, arkkitehtuuri, taideteollisuus ja vieläpä tiedekin, eipä näistäkään mitaleja tai edes oikein pistesijojakaan taitaisi tulla. Takavuosina näissä ryhmissä oli sentään vielä jopa mitalitasoa. Kirjallisuudessa ja tieteessä Nobelin ”olympialaisten” menestyksistä on jo yli 70 vuotta.

HS:n pääkirjoituksessa mainittiin, että musiikissa lahjakkaimmat ohjataan yksilölliseen huippuvalmennukseen jo nuorena. Tätä esimerkkiä siis epäsuorasti tarjotaan urheiluunkin. Tämä merkitsisi käytännössä nuorten erikoistumista omaan urheilulajiinsa jo hyvin nuorena, kuten musiikissa tehdään, usein siis jo alakouluiässä.

Tätä usein ddr:läiseksi kutsuttua mallia monet urheiluvaikuttajat Suomessakin vielä kannattavat, mutta onneksi useimmat vastustavat sitä. Musiikki ja urheilu ovat kaksi eri lajia.

Raimo Etelävuori

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat