Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euron kilohinnalla en myy yhtäkään puolukkaa

Naurettavan pieni korvaus ihmetyttää, koska kysyntää tuntuu olevan ja tuotetta mainostetaan ekstrahyvänä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaskein Marjan toimitusjohtaja Pekka Koivisto valitteli (HS Talous 22.8.), että 2,5 miljoonan euron kauppasopimus meni sivu suun marjapulan vuoksi.

Mitä jos puhdistamattomista marjoista maksettaisiin hävyttömän noin euron kilohinnan sijasta esimerkiksi kaksi tai kolme euroa? Lupaan poimia tänä syksynä 100–200 kiloa puolukoita välittäjille, jos saan niistä kolme euroa kilolta. Eurolla en myy yhtään puolukkaa vaan lopetan poimimisen heti, kun olen saanut kerättyä vaimoni kanssa puolukat itsellemme ja lastemme perheille.

Haluaisin poimia enemmän, mutta ei ole mitään järkeä myydä puolukoita pilkkahinnalla. Naurettavan pieni korvaus ihmetyttää, koska kysyntää tuntuu olevan ja tuotetta mainostetaan ekstrahyvänä. Etteivät taas suomalaiset markkinamiehet olisi asialla?

Ihmettelen myös, että marjoja viedään jalostamattomina maasta, vaikka samalla itketään, että niistä on pulaa.

Olen marjastanut 40 vuotta, koska nautin metsässä olosta. Jos saan poimittua mustikoita kerralla keskimäärin sangollisen, olen tyytyväinen, sillä Oulun seudulla hyville marjapaikoille on kova tunku. Puolukoita pystyn poimimaan kolme neljä sangollista kerralla, jos törmään hyvään paikkaan.

Sangollinen puolukoita tai mustikoita painaa viisi kuusi kiloa. Miksi myisin mustikkasaaliini viidellä kuudella eurolla ja huippusaaliini puolukoita parillakympillä? Mustikoista en saisi edes bensarahoja.

Marjapolitiikassa näkyvät globalisaation raadolliset kasvot. Kokemukseni mukaan 1980-luvulla puolukoita kannatti myydä. Vietin pienipalkkaisena virkamiehenä perheeni kanssa monta hotelliviikonloppua poimimistamme puolukoista saaduilla rahoilla. Sitten tulivat Venäjän halvat tuontimarjat ja väsymättömät thaipoimijat puimuritekniikoineen. He eivät paljon kysele marjojen hintojen eivätkä työaikojen perään.

Ymmärtääkseni marjapulan poistamiseksi harrastepoimijat tulisi saada poimimaan nykyistä enemmän myyntiin, mikä ei onnistu nykyhinnoilla. Työttömienkään pakottaminen metsään ei taida olla kovin yksinkertaista.

Markkinatalous ei näy toimivan. Jos marjoista on pula, kyseessä ovat myyjän markkinat. Ostajan ei pitäisi selvitä valittamalla vaan maksamalla kovempia hintoja.

Pekka Karjalainen

eläkeläinen

Oulu

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat