Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllisyyden parantamiseksi tarvitaan nopeutta ja suoraviivaisuutta

Tarvitsemme nopeasti lisää onnistumisia työn kysynnän ja tarjonnan kohtaamisessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta on ensisijaisesti keino lisätä taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia. Sen avulla turvataan myös julkisen talouden kestävyys. Tämä on yhteinen asiamme, jonka toteutumiseksi erilaisia avauksia voi ja kannattaa tehdä, kuunnella ja toteuttaa.

Tarvitsemme nopeasti lisää onnistumisia työn kysynnän ja tarjonnan kohtaamisessa. Uusia ratkaisuja kannattaisi etsiä myös nykyisten, kansalaisille tuttujen mallien pohjalta. Huomio tulisi kiinnittää siihen, miten nopeasti työttömät työnhakijat työllistyvät.

Yksi tutuista keinoista on palkkatuen kehittäminen, jota hallitus, oppositio ja työmarkkinajärjestöt ovat pitäneet esillä. Palkkatukea pitäisi tarjota nykyistä laajemmalle joukolle työttömiä. Työnhakijalla täytyisi olla myös varmuus palkkatuen saamisesta jo etukäteen ilman suurempaa viranomaisharkintaa. Jotta entistä suurempi määrä työttömiä työnhakijoita voisi käyttää palkkatukea, sen kestoa tulisi lyhentää, esimerkiksi kolmeen kuukauteen.

Lyhempikestoinen palkkatuki voisi nopeuttaa siirtymää työhön ilman valtion tukea. Viranomaisharkinnan vähentäminen taas suoraviivaistaisi koko rekrytointiprosessia työnhakijalle ja työnantajalle.

Nopeutta ja suoraviivaisuutta kannattaisi suosia muissakin työvoimatoimenpiteissä. Sama tavoite kannattaa asettaa myös viranomaisen palveluun. Erilaisia neuvontapalveluiden ja päätösten odotusaikoja sekä varsinaisiin toimenpiteisiin pääsyn odottelua voisi vielä kerran pyrkiä lyhentämään. Te-toimiston nettipalvelut ovat tärkeä osa prosessien tehostamista, mutta eivät nekään kaikkea ratkaise. Myös diginatiivit toivovat henkilökohtaista apua ja nopeaa palvelua. Prosesseja voidaan parantaa nykyisten mallien pohjalta. Tässä mielessä te-toimistoille kannattaisi antaa työrauha.

Nopeasti vaikuttavien ratkaisujen lisäksi toimenpiteitä tulee suunnitella ja toteuttaa myös pitkäjänteisemmin. Niin kutsutun kiireellisen työllisyyspolitiikan rinnalla tulisi valmistella huomattavasti pitkäaikaisempaa ja kokonaisvaltaisempaa työllisyyspolitiikan kehityskaarta.

Tähän valmisteluun tulisi osallistaa ennen kaikkea kansalaiset. Ylätasolla voidaan päättää mitä vain kunkin työllistymisestä, mutta viime kädessä yksilöt joko hyödyntävät tai eivät hyödynnä uusia keinoja.

Mikko Kesä

vanhempi neuvonantaja

Sitra

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat