Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeudenmukaisuus ei ole vain retoriikkaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Toisin kuin Taru Tujunen väitti (HS Kolumni 23.8.), oikeudenmukaisuus ei ole vain retoriikkaa. Oikeudenmukaisuuden tunnetta on tutkittu paljon, ja viimeaikaisten tutkimusten valossa sen on havaittu olevan ihmisaivojen perusominaisuuksia.

Karoliinisen instituutin tutkimuksessa vuonna 2011 oikeudenmukaisuuden tunne paikantui mantelitumakkeeseen, joka on evoluution näkökulmasta aivojen vanhimpia osia. Se säätelee muun muassa pelon ja vihan tunteita. Tutkimuksessa koehenkilöiden reaktioita tutkittiin rahapelissä, jossa yksi pelaajista päättää rahasumman jaosta. Toinen saattoi joko ottaa tarjotun summan tai hylätä tarjouksen, jolloin kumpikaan ei saanut mitään. Tutkimuksessa kanssapelaajat olivat valmiita maksamaan rangaistakseen epäreilusta pelistä. Reaktio syntyi juuri mantelitumakkeessa.

Myös tiedetoimittaja Susanne Björkholm on kirjoittanut moraalisesta tuohtumuksesta (HS Tiede 11.5.2015) yhtenä kehittyneimmistä sosiaalisista tunteista. Björkholmin mukaan se tarkoittaa ”yhteisön halua rangaista sitä, joka vahingoittaa muita tai ottaa enemmän kuin ansaitun osansa yhteisöltä”. Björkholm linjaa, että se on jopa monimutkaisen ryhmäelämän ehdoton edellytys.

Arsi Alenius

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat