Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisten kokemuksia turpeen haitoista ei pidä vähätellä

Emme pyri korvaamaan luonnontieteellistä vesien tutkimusta yhteiskuntatieteellisellä tutkimuksellamme.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ahti Martikainen ja Tapio Salminen arvostelivat (HS Mielipide 21.8.) Saarijärven reitin asukkaille tekemäämme kyselytutkimusta, jolla hankimme tietoa vesistön käyttäjien havainnoista reitin vesien tilasta (HS Mielipide 15.8.). Molemmat kutsuivat tiedonhankintaamme mielipidekyselyksi.

Tutkimuksemme lähtökohta ei ole mikään irrallinen mielipide tai epämääräinen asenne vaan kokemukset ja havainnot. Kohdistimme kyselyn ihmisille, jotka tekevät arjessaan havaintoja lähivesiensä tilasta. Kysyimme heiltä konkreettisia asioita.

Kyllä ihmiset kykenevät havaitsemaan veden näkösyvyyden huononemisen, rantojen kaisloittumisen sekä verkkojen ja veneenpohjien liettymisen ja näkemään turvepölyn veden pinnalla. He aistivat, jos vesi on niin likaista, ettei sitä voi käyttää pesu- tai edes löylyvetenä.

Monet vastaajista ovat asuneet vesien äärellä vuosikymmeniä. Ovatko heidän havaitsemansa muutokset vesistössä vain ”mielipiteitä”?

Tutkimuksemme vastaajajoukko on kyllin suuri, jotta voimme sanoa, että ongelmia todella esiintyy. Jos enemmistö pitää turvetuotantoa suurimpana syynä veden pilaantumiseen ja melkein puolet katsoo, että turpeennosto pitäisi lopettaa, eikö tämän pitäisi herättää vakavaa pohdintaa?

Emme pyri korvaamaan luonnontieteellistä vesien tutkimusta yhteiskuntatieteellisellä tutkimuksellamme, kuten Salminen näytti ymmärtävän. Tuloksemme pitäisi johtaa kysymään, mistä kokemus kertoo ja mistä ongelmat johtuvat. Tähän pohdiskelevaan suuntaan biologi Jyrki Patomäki kulkikin kirjoituksessaan (HS Mielipide 23.8.).

Esa Konttinen

dosentti

Sakari Möttönen

dosentti

Miikka Salo

tohtori

Jyväskylän yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat