Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Te-toimisto tarjoaa lähihoitajan opintoja, vaikka minulla on kolme korkeakoulututkintoa

On surkuhupaisaa todeta, miten työllistäminen on kaikkien huulilla, mutta poliittista ohjelmaa siitä ei taida olla kellään.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Minulla on kaksi ylempää korkeakoulututkintoa ja yksi alempi. Lisäksi olen opiskellut opistotason tutkinnon ja erityispätevyyden. Alkujaan olen kuuden laudaturin ylioppilas. Osan tutkinnoista olen opiskellut jäätyäni 1990-luvun laman jalkoihin. Halusin työllistyä, ja minua ohjattiin monialaisuuteen.

Toisaalta halusin opiskella, koska te-toimiston käytännöt sekä siellä kokemani epäasiallisuus ja jopa pilkka koettelivat mielenterveyttäni. Minun oli pakko yrittää itse vaikuttaa tilanteeseeni, ja halusin uskoa kouluttautumisen voimaan.

Nyt yli 50-vuotiaana olen kuitenkin taas työtön. Olen jälleen joutunut asioimaan te-toimiston kanssa. Ainoa asia, jota sieltä minulle tarjotaan, ovat lähihoitajan opinnot. Mitään panostusta ei ole ollut siihen, miten voisin hyödyntää yhteiskunnan minulle jo kustantamia, pitkiä koulutuksia. Sen sijaan lähihoitajaopiskelijana minut saadaan kätevästi tilastoitua opiskelijaksi, vaikka saankin työttömyyskorvausta. Näin tilastot kaunistuvat.

Työskentelin epäpätevänä työntekijänä sosiaalialalla toisen korkeakoulutukseni perusteella. Sosiaaliala on viime vuosina ollut ainoa ala, jolta olen saanut jatkuvasti työtä. Alan sijaisvaatimukset kuitenkin kiristyivät tänä vuonna, enkä voi enää tehdä sijaisuuksia, ellen opiskele alaa lisää. On ollut erittäin surullista huomata, miten sosiaalityöntekijän sijaispätevyyden antavia koulutuksia on hyvin niukasti tarjolla.

Ihmettelen kovasti, miten näin voi olla, vaikka sosiaalialalla on lähes krooninen työvoimapula. Tässä iässä koulutuspaikan odottelu on lievästi sanoen turhauttavaa.

Ihmettelen myös sitä, miten maamme poliitikot eivät mitenkään puhu ikääntyvien työntekijöiden osalta työnantajan maksettavaksi säädettyjen korotettujen eläkemaksujen poistamisesta. Ymmärrän, että ikääntyessä pitäisi kertyä lisää maksuja, mutta niiden takia ilman työpaikkaa jäävän kohdalta maksuja ei sitten kerry lainkaan.

Maassamme ei mielestäni ole lainkaan työllistämispolitiikkaa. Te-toimistot pitäisi lakkauttaa, ja ihmisille tulisi antaa vapaat kädet auttaa itsensä takaisin työelämään. Nykyinen käytäntö on, kuten kaikki tietävät, lannistava, rajoittava ja henkisesti tuhoava.

Lisäksi opintopaikkoja pitää lisätä aloille, joilla on tarvetta. On surkuhupaisaa todeta, miten työllistäminen on kaikkien huulilla mutta poliittista ohjelmaa siitä ei taida olla kellään. Pitäisikö meidän liittyä takaisin Ruotsiin?

Pian luovuttava

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat