Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VVO ja Sato tekevät voittonsa asumistuella

Suomen vuokramarkkinoilla ei ole todellista vapaata kilpailua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksen (HS 23.8.) mukaan suuret asumistukimenot ovat ongelma, koska ne vaikuttavat tulonsiirrolta, jossa veronmaksajien rahat kiertävät asuntosijoittajille. On aiheellista kertoa, keitä nämä voittoa keräävät asuntosijoittajat ovat.

Suomen 2,5 miljoonasta asunnosta noin 800 000 on vuokra-asuntoja. Näistä noin puolet on rakennettu julkisen tuen turvin, lainalla tai erilaisten korkotukien ja takausten tukemana. Tuetusta asuntokannasta suuren osan omistavat kuntien omistamat yhtiöt tai muut yleishyödylliset julkisyhteisöt.

Vuosittain saamme lukea, kuinka esimerkiksi VVO ja Sato ovat parantaneet tuloksiaan vuosi vuodelta kasvavien vuokrien ansiosta.

Kuluttajaliiton keväällä 2016 tekemän vertailun mukaan markkinatilanne näytti jo kääntyneen päälaelleen: Saton ja VVO:n korkotuettujen vuokra-asuntojen vuokrat olivat nousseet osin jopa vapaarahoitteisia asuntoja suuremmiksi (HS Talous 29.4.).

Samoilla markkinoilla toimivat, samalla rahoituspohjalla olevat kunnalliset vuokrataloyhtiöt ja Y-säätiö ovat kyenneet paljon paremmin noudattamaan korkotuetun asuntotuotannon alkuperäistä ideaa eli tarjoamaan pienituloisille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Monet ekonomistit vastustavat vuokrasääntelyä. Jonkinlaista säätelyä kuitenkin tarvitaan, jos markkinat eivät ole terveet.

Suomen vuokramarkkinoilla ei ole todellista vapaata kilpailua, vaan asuttamista tuottavat monopoliasemassa olevat, näennäisesti yleishyödylliset toimijat, jotka ovat usein kaksoisroolissa: ne tarjoavat sekä vapaarahoitteisia että valtion tukemia vuokra-asuntoja. Sama toimija on toisaalla tekemässä bisnestä ja toisaalla yleishyödyllistä sosiaalista hyvää.

VVO:n omistajia ovat esimerkiksi monet ammattiliitot ja eläkeyhtiöt. Saton omistajina on eläkeyhtiöitä. Osa korkeiden vuokrien vuoksi maksetuista asumistuista päätyy myös niiden kassaan.

Roope Karjalainen

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat