Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suunnittelukilpailuja vuokralaisten eduksi

Yksittäisissä asuntokohteissa suunnittelukilpailuja käytetään nykyisin valitettavan vähän. Liian korkeaksi koettu vuokra ei siten johdu niistä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa oli ansiokas analyysi vuokra-asumisesta (Vuokramarkkinat särkyivät, HS 21.8.). Haluan täsmentää joitakin kirjoituksessa olleita väitteitä.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita pitää kaavoitusta, suunnittelukilpailuja ja suunnittelukustannuksia vuokria nostavina tekijöinä.

Asuntopoliittinen keskustelumme edistyy, kun se perustuu vähemmän myytteihin ja enemmän tietoon sekä uudistavaan konkretiaan. Yksittäisissä asuntokohteissa suunnittelukilpailuja käytetään nykyisin valitettavan vähän. Liian suureksi koettu vuokra ei siten johdu niistä.

Kilpailut eivät ole asumisen hinnan ongelma vaan osa ratkaisua. Kilpailun järjestäjä määrittelee kilpailun tavoitteet ja arviointikriteerit, kilpailijat tekevät ehdotuksensa tavoitteiden mukaisesti.

Toiminnallisuus, arkkitehtoninen kokonaisuus ja kaupunkikuvallinen ilme ovat vakiintuneita tavoitteita. Niiden lisäksi tai sijaan kilpailussa voi olla teknisiä tai taloudellisia tavoitteita, kuten tila- ja kustannustehokkuus. Lähes poikkeuksetta rakennussuunnittelukilpailujen ehdotuksista tehdään nykyisin kustannusvertailut kokonaisarvioinnin tueksi.

Asiantuntevalla suunnittelulla voidaan vaikuttaa hankkeiden kokonaiskustannuksiin, jos halutaan. Suunnittelukilpailun osuus kustannuksista on vain 0,5–2 prosenttia. Kilpailun tuloksena tilaaja saa vaihtoehtoisia, huolellisesti tutkittuja ehdotuksia, joista hän valitsee voittajaksi tavoitteet parhaiten täyttävän suunnitelman.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) esiintyi vastikään uutisissa pohtien valtion ensi vuoden talousarviota ja kohtuuhintaista asumista koskevien toimenpiteiden esittämistä. Asumismuotoja ja rahoitusta koskevien rakenteellisten ratkaisujen ohella tulisi kehittää sitä vuokralaisillekin olennaista asiaa: asuntoja ja asumisen kaavaratkaisuja.

Ministeri voisikin siten toimia voimien kokoajana ja kutsua sekä vuokralaisyhdistyksen että meitä muita alan merkittäviä toimijoita järjestämään avointa, asuntosuunnittelun kilpailua nimenomaan edullisten, kustannustekijöiltään läpinäkyvien ja ihmislähtöisten ratkaisujen esille nostamiseksi.

Leena Rossi

puheenjohtaja

Suomen arkkitehtiliitto SAFA

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat