Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkotuki­järjestelmä kaipaa kipeästi uudistamista

Rakentamiseen liittyvät tuotantotuet ovat ainoa keino saada markkinahintaista asuntotuotantoa edullisempaa vuokra-asuntotuotantoa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kirjoitti näyttävästi 21.8. asumistukimenojen kasvusta.

Lisäämällä asuntotarjontaa yhteiskunta voi vaikuttaa asumisen hintaan, erityisesti vapaarahoitteisessa asuntotuotannossa. Sen sijaan valtion tukemassa vuokra-asuntotuotannossa asumisen hintaan vaikuttaa suoraan valtion tuet. Nämä rakentamiseen liittyvät tuotantotuet ovat ainoa keino saada markkinahintaista asuntotuotantoa edullisempaa vuokra-asuntotuotantoa.

Tuotantotukien vaikuttavuus on hyvä ja pitkäaikainen, sillä aidosti yleishyödyllinen vuokrataloyhtiö toimii niin sanotulla omakustannusperiaatteella. Tällöin valtion tuki kanavoituu asukkaalle ja näkyy hänelle alhaisempana vuokrana. Tämä säästää pitkällä aikavälillä yhteiskunnan varoja.

Samaan aikaan kun asumistukimenot ovat 20 viime vuoden aikana yli kaksinkertaistuneet, kohtuuhintaiseen vuokra-asuntotuotantoon tarkoitettujen tukien osuus on pudonnut noin kaksi kolmasosaa. Voi siis todeta, että valtion tukeman asuntotuotannon tuotantotukijärjestelmän rapauttaminen on johtanut yhteiskunnan kokonaismenojen kannalta epätarkoituksenmukaiseen tilanteeseen. Ei mennyt niin kuin Strömsössä, kuten sanonta kuuluu.

Valtion tukemaan vuokra-asuntotuotannon nykyiseen 40 vuoden korkotukijärjestelmään tarvitaan kipeästi uudistuksia, jotta järjestelmä toimisi myös 2010-luvulla. Järjestelmän ongelma ei ole pitkät rajoitukset, vaan valtion tuen olemattomuus.

Valtiovallan onkin syytä käynnistää järjestelmän uudistustyö heti. Tätä myös onneksi eduskunta on hallitukselta jo edellyttänyt, kun se hyväksyi kesäkuussa 10 vuoden korkotukilain säätämisen yhteydessä ponnen 40 vuoden korkotukijärjestelmän kehittämisen käynnistämiseksi.

Jouni Parkkonen

toiminnanjohtaja

Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen

edistäjät – Kova ry

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat