Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tavaroiden kierrättäminen voi lisätä kuluttamista

Vastoin tarkoitustaan kierrätyksestä voi tulla kanava, jonka avulla tehdään tilaa uudelle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Monelle kierrättäminen tarkoittaa yksittäisiä tavaroita koskevaa tavarasääliä, joka ei anna lupaa tavaran hävittämiseen. Ainoastaan hyvin harvalukuiselle joukolle kierrättäminen tarkoittaa uuden tavaran ostamisesta pidättäytymistä ja vanhan tavaran sovittamista tarpeeseen.

Puolitiehen jäävän kierrätysinnon tulokset näkyvät kierrätysalalla: lahjoittajista ja tavarasta ei ole pulaa, mutta ostajia – tai edes ottajia – ei tahdo löytyä kaikelle käyttökelpoiselle kierrätystavaralle.

Ajatus tavaroiden kierrosta omistajalta toiselle tavaroiden koko elinkaaren keston ajan on kaunis, mutta valitettavasti se ei vastaa todellisuutta. Yleensä ajatellaan, että kun kuluttaja vie paidan kierrätykseen, paita saa uuden elämän. Tällöin toisen roska on toisen aarre. Suuri osa ihmisistä ei kuitenkaan pidä toisen roskaa aarteenaan vaan toisen roskana.

Kierrätys edistää taloutta, työllisyyttä ja yhteiskunnallista toimeliaisuutta. Roskaksi muuttunut tavara ei silti säästä luonnonvaroja, vaikka se olisi jollakin tavoin hyödynnettävissä.

Tekstiilit ovat tästä malliesimerkki: kierrätyksestä huolimatta uusien tekstiilien myynti on kasvanut vuosittain. Kierrätetyn tavaran yhä laajamittaisempi myynti ei ole korvannut uusien tavaroiden myyntiä, vaan hyvän omantunnon tarjoavat lahjoituspisteet ovat saattaneet toimia kokonaiskulutuksen vauhdittajina. Moni tekee vain tilaa uusille hankinnoille.

Vaikka tilan tekeminen ei olisikaan tarkoituksellista, mainoksilla kyllästetty yhteiskunnallinen kulutusaparaattimme todennäköisesti onnistuu ennemmin tai myöhemmin täyttämään vapautuneen tilan jollakin uudella tavaralla. Näin kierrätys muuttuu tavaranvaihdosta yhteiskunnallisen tuhlauksen tukitoiminnoksi.

Kierrätystoiminnalla ei näin aina olekaan toivottua luonnonvaroja säästävää vaikutusta. Kierrätyksestä voi tulla kanava, jonka avulla tehdään tilaa uudelle. Pois näkyviltä päätyneet tavarat aiheuttavat yltäkylläiseen tavaramaailmaan tottuneissa kansalaisissa tavarankorvausvimmaa. Harva vähentää pysyvästi tavaroitaan.

Juuso Vähä-Piikkiö

ympäristöetiikkaan perehtynyt valtiotieteiden maisteri, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat