Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekstiilijätteen hyötykäyttöön haetaan uusia tapoja

Useat suomalaiset tekstiili- ja vaatetusalan yritykset ovat aktiivisesti mukana kiertotaloutta edistävissä hankkeissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomessa tekstiilikuidut päätyvät pitkälti poltettavaksi, kuten Helsingin Sanomien uutisessa yhdyskuntajätteen käsittelystä (25.8.) kerrottiin. Tekstiilien ympärillä on kuitenkin käynnissä useita hankkeita, joissa kuluneet tekstiilit pyritään saamaan polton sijasta hyötykäyttöön.

Useat suomalaiset tekstiili- ja vaatetusalan yritykset ovat aktiivisesti mukana kiertotaloutta edistävissä hankkeissa. Lounais-Suomen jätehuollon alueella on vuoden alusta lähtien toiminut poistotekstiilipilotti, jossa on selvitetty tehokkaita tapoja tekstiilijätteen hyödyntämiselle. Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n viime syksynä käynnistämässä tekstiilien kiertotalous -projektissa puolestaan vanhat puuvillavaatteet saavat uuden elämän, kun ne kuidutetaan uudeksi sellukuiduksi.

Kilpajuoksu kustannustehokkaiden toimintamallien kehittämiseksi tekstiilien kiertotalouteen on kuitenkin kovaa. Saksassa tekstiilijätettä hyödynnetään jo nyt uusien tuotteiden raaka-aineina, kuten esimerkiksi autoteollisuuden eristysmateriaaleina. Hollannissa taas on useita tekstiilialan yrityksiä, jotka ovat rakentaneet liiketoimintansa palveluiden ympärille ja suunnitelleet tuotteensa suljetun kierron toimintamallin mukaisesti.

Kiertotalouden kehittäminen vaatii eri toimialojen yhteistyötä. Pääasiassa pienistä ja keskisuurista yrityksistä koostuvat suomalaiset tekstiili- ja vaatealan yritykset hakevat aktiivisesti uusia liiketoimintamalleja ja yhteistyökumppaneita.

Jotta ketju saadaan toimivaksi, mukaan tarvitaan sekä jätealan yrityksiä että kierrätettyä kuitua jatkojalostavia yrityksiä. Esimerkiksi kierrätystekstiilien jatkojalostus vaatisi investointeja tekstiilimateriaalin kierrätyslaitteisiin. Myös uusia rohkeita innovaatioita kierrätettyjen tekstiilien käyttökohteiksi kaivataan.

Suomalaisilla toimijoilla on hyvät mahdollisuudet erottautua kansainvälisessä kilpailussa kiertotalouden edelläkävijöinä. Kehityksessä täytyy kuitenkin pysyä mukana, ja uusien mallien eteen on työskenneltävä nyt.

Anna-Kaisa Auvinen

toimitusjohtaja

Suomen Tekstiili & Muoti

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat