Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustulo­kokeilussa piilee monia ongelmia

Kokeilun ongelmana on se, että perustulon taso on hyvin alhainen, ja monet perustulon saajista tulevat olemaan myös toimeentulotuen piirissä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi (26.8.) perustulokokeilusta, johon aiotaan valita satunnaisesti 2 000 työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saavaa 25–58-vuotiasta suomalaista. Heille maksetaan työttömyysturvan sijaan 560 euron suuruista perustuloa.

On kannatettavaa, että yhteiskunnallisten kokeilujen avulla hankitaan tietoa etuuksien vaikutuksista. Perustulokokeilu on kuitenkin ongelmallinen. On epävarmaa, saadaanko sen avulla hyödyllistä tietoa perustulon kannustinvaikutuksista vähävaraisten osalta.

Perustulon keskeisenä tavoitteena pidetään yleensä sitä, että pienipalkkaisten silpputöidenkin tekeminen olisi pienituloisille taloudellisesti kannattavaa. Kokeilun ongelma on, että perustulon taso on alhainen, ja monet perustulon saajista tulevat olemaan myös toimeentulotuen piirissä. Toimeentulotuki on tiukan tarveharkintainen, jossa hakijan tulot vähentävät hänelle maksettavaa tukea.

Tiukan tarveharkinnan ja perustulon alhaisen tason yhdistelmä on ongelmallinen. Se tarkoittaa, ettei työttömän kannata ottaa esimerkiksi pätkätöitä vastaan, jos palkka ei nosta pois toimeentulotuen piiristä. Vähimmäisturvan tarveharkinta vähentää siis selvästi perustulon kannustinvaikutuksia.

Perustulon tason pitäisi olla paljon suurempi kuin nykyisten työmarkkinatuen ja työttömän peruspäivärahan. Tällöin perustulon saajat eivät niin helposti jäisi toimeentulotuen loukkuun.

Hans Hämäläinen

valtiotieteiden maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat