Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko valtiolla varaa tukea Guggenheimin museohanketta?

Varsinkin kireinä aikoina julkisen vallan tulee osata priorisoida ja panna budjetin menopuoli tärkeysjärjestykseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomi velkaantuu, soten rahoitus on avoinna, terveydenhuolto ja sosiaalitoimi kaipaavat resursseja. Asuntopulaa on helpotettava ja vuokrataso saatava kuriin. Tiukasta budjetista ei kaikkeen löydy rahaa, ei edes tärkeimpiin kohteisiin. Siksi joudutaan ottamaan velkaa. Maan luottokelpoisuus laskee.

Tätä taustaa vasten oli yllätys, että elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ehätti ehdottamaan peräti 40 miljoonan euron osoittamista Guggenheim-hankkeelle, budjetin kautta maakuntalaistenkin veroista. Muille hallituksessa kerrotaan tämän tulleen yllätyksenä.

Helsinkiläiset puolestaan toteavat, ettei kaupungin budjettiinkaan liikoja uusia menoja mahdu. Kulttuurin ja matkailun puolestapuhujat saattavat toivoa hankkeen edistyvän lähinnä yksityisin varoin.

Kukaan ei kuitenkaan voi ummistaa silmiään siltä, että mustasävyinen Guggenheim-suunnitelma pilaa Suomen valkoisen pääkaupungin rantasiluetin täydellisesti. Satamiin saapuvat matkustajat joutuvat laivan kannella kysymään, näinkö kaupungin imagoa tärvellään.

Varsinkin kireinä aikoina julkisen vallan tulee osata priorisoida ja panna budjetin menopuoli tärkeysjärjestykseen. Rehnin heitto tuntuu siksi kummalliselta. Onko neuvoteltu muiden hallituskumppaneiden kanssa? Onko selvitetty kaupungin asenne, jossa edellinen valtuusto otti kielteisen kannan ja nykyisen muotoutuminen on hämärän peitossa? Uskotaanko yksityisen rahoituksen olevan realistista ja riittääkö se muuhunkin kuin vain maksuihin Guggenheimin säätiölle? Pitäisivätkö karkeat kustannusarviot paikkansa vai nousisivatko kustannukset kohti pilviä – ja lasku lankeaisi veronmaksajille?

On siis vakaan harkinnan paikka. Ei riitä, että yksityiset rahoittajat lähinnä puhuvat mutta eivät esitä konkreettisia nimiä panostuksestaan. Jos hanke on kannattava, kuten väitetään, toki se silloin on kannattava investointikohde yksityisillekin sijoittajille. He voisivat toteuttaa hankkeen – ja paikalle, jossa Helsingin valkean kaupungin rantamaisema ei turmeltuisi. Onnea tällaiselle puuhailulle!

Raimo Ilaskivi

valtiotieteiden tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat