Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äitiys- ja translakeja on päivitettävä pikimmiten

Vaatimukset steriloinnista ja mielenterveysdiagnoosin tekemisestä ovat ihmisarvoa alentavia ja loukkaavia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymyksiä, eivätkä ne ole kenenkään yksinoikeus. On lainsäätäjien tehtävänä huolehtia siitä, että kaikkia yhteiskunnan jäseniä koskevat samat oikeudet. Ihmisten juridinen tasa-arvoisuus ei voi olla asenteista kiinni.

Ensi maaliskuussa voimaan tulevan tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen eduskunnassa viime hallituskaudella oli tärkeä askel kohti yhdenvertaisempaa ja suvaitsevampaa yhteiskuntaa. Nyt on tärkeää jatkaa ajasta jääneiden lakien uudistamistyötä siten, että yhdenvertaisuutta loukkaavat epäkohdat korjataan.

Erityisesti äitiyslain ja translain uudistamisten suhteen eletään jo yliajalla. Kysymys on uudistuksista, joilla ei ole minkäänlaista vaikutusta valtaväestön elämään. Sille joukolle, joiden elämää ja arkea nykyisen lainsäädännön epäkohdat haittaavat, nämä muutokset ovat hyvin merkittäviä.

Translakiin ja äitiyslakiin tarvittavat muutokset eivät edellytä pitkää lainvalmistelua – teknisesti epäkohdat ovat tiedossa, ja niiden ratkaisemiseksi on olemassa lakiehdotukset.

Nykyinen translaki on uudistettava siten, että se kunnioittaa ihmisen itsemääräämisoikeutta. Vaatimukset steriloinnista ja mielenterveysdiagnoosin tekemisestä ovat ihmisarvoa alentavia ja loukkaavia, ja ne tulee poistaa laista.

Nykyinen laki edellyttää myös kahdeksantoista vuoden ikää ennen toimenpiteitä, mikä asettaa nuoret muita heikompaan asemaan.

Koettua sukupuolta vastaava juridinen sukupuoli on saatava vahvistettua aiempaa helpommin. Nopea, saavutettava ja avoin prosessi juridisen sukupuolen vahvistamisessa ehkäisee syrjintää, kunnioittaa yksityisyydensuojaa ja luo perustan ihmisarvoiselle elämälle.

Äitiyslain uudistamiseen tähtäävä kansalaisaloite keräsi vaaditut 50 000 allekirjoitusta, ja se tulee eduskunnan käsittelyyn. Meidän päättäjien on nyt osoitettava oikeudentuntoa asenteiden ja mielipiteiden sijaan.

On väärin, että tällä hetkellä naisparit joutuvat tekemään perheen sisäisen adoption, jolla tarkoitetaan puolison lasta koskevan vanhemmuuden vahvistamista.

Nykyinen aikaa ja hermoja vievä järjestely on naisparien kannalta kohtuuton, nöyryyttävä ja yksinkertaisesti turha. Lakimuutos mahdollistaisi vanhemmuuden tunnustamisen jo neuvolassa.

Ainuttakaan hyväksyttävää tai pätevää perustelua sille, että ihmisiä kohdellaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan, ei yksinkertaisesti ole. Erityisesti lainsäätäjille ihmisten juridisen tasa-arvon on oltava itsestäänselvyys.

Kyse ei ole omantunnon asiasta vaan perusoikeuksista, yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja vapaudesta olla oma itsensä.

Yhteiskunta, joka kohtelee kansalaisiaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan, ei ole kehittynyt yhteiskunta.

Jaana Pelkonen

kansanedustaja (kok), Helsinki

Saara-Sofia Sirén

kansanedustaja (kok), Turku

eduskunnan HBLTI-ryhmän jäseniä

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat