Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius-lukion opiskelijat uudistivat perinteitä

Ykköset huomioitiin myönteisellä tavalla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi (27.8.) verkkosivullaan lukion aloittavien opiskelijoiden tervetuliaisrituaaleista. Uutinen ei ollut uusi. Keskustelussa on ollut toivottomuutta, ettei ”nasutuskulttuuria” hevin muuteta. Kerron toisenlaisen tarinan siitä, kuinka opiskelijat itse ovat uudistaneet koulun aloitusriittejä.

Vuosi sitten saimme palautetta, että koulun aloituksen tapahtumia oli pidetty loukkaavina ja pelottavina. Olimme yhtä mieltä opiskelijakunnan hallituksen kanssa, etteivät koulun aloituksen rituaalit istuneet hyvään Sibelius-lukion henkeen.

Koulun perinteet ovat vaikeimmin muutettavia toiminnan tapoja. Niillä on historiansa ja yhteisöllinen merkitys, jota ei käskemällä muuteta. Muutos nousee yhteisöstä ja sen tulee sopia koulun kulttuuriin.

Keväällä opiskelijakunnan hallituksen kanssa kokosimme tulevat kakkoset ja abiturientit. Kerroimme, miten koulun aloituksen rituaalit oli koettu. Opiskelijoita pyydettiin mukaan muuttamaan perinteitä ja tekemään uudenlaista koulun aloitusta. Opiskelijat vastasivat pyyntöön. Innokkaita opiskelijoita löytyi valmistelemaan ja ideoimaan uudistusta.

Koulu alkoi aivan uudella tavalla, ja uudet ykköset huomioitiin myönteisellä tavalla. Kaiken huipensi vesisota Tervasaaressa, jossa uudet ykköset, opettajat ja tutorit olivat abiturientteja vastassa. Tästä uudesta perinteestämme emme hevin luovu.

Perinteitä voidaan uudistaa. Se edellyttää uskallusta yksilöiltä ja koko yhteisöltä. Kaikki ei heti muutu täydelliseksi, mutta uskon, että koulun hyvät muutokset vaikuttavat myös kouluajan ulkopuolisiin perinteisiin.

Sibelius-lukion opiskelijoiden vastuunkannosta kertoi Helsingin Sanomien uutisessa ollut toteamus, että ”sen sijaan palautetta ei ole nyt tullut Tervasaaresta, joka on aiempina vuosina ollut näihin aikoihin sotkuinen.”

Olen ylpeä Sibelius-lukion opiskelijoista, jotka upeasti uudistavat perinteitä ja koulukulttuuria.

Hannu Rantala

rehtori, Sibelius-lukio

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat