Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menestys cleantechissä ei ole rahasta kiinni

Suomi panostaa esimerkiksi energian tutkimukseen ja kehittämiseen Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan eniten suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Matti Pohjola painotti (HS Vieraskynä 17.8.) kansantalouden rakennemuutosta, innovaatioita ja tehottomien verotukien karsimista talouskasvun lisäämiseksi.

Cleantech on nostettu alaksi, joka voisi auttaa taloutemme muutoksessa. Se on yksi nopeimmin kasvavia teollisuusaloja maailmalla. Esimerkiksi Pariisin ilmastosopimus lisää valtavasti puhtaan energiateknologian kysyntää. Valitettavasti haave menestyksestä ei näyttäisi toteutuvan (HS Talous 18.8.).

Perustellusti voi kysyä, mistä vaisu menestys johtuu, vaikka meillä on panostettu merkittävästi alan innovaatioihin. Suomi panostaa esimerkiksi energian tutkimukseen ja kehittämiseen Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan eniten suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Panoksemme ovat suuremmat kuin Tanskassa tai Ruotsissa, kaksinkertaiset Saksaan suhteutettuna. Yritysten energiaverohelpotuksiin ja -tukiin menee meillä vuosittain pari miljardia euroa. Silti emme menesty maailmanmarkkinoilla.

Tärkeä ero esimerkkimaihin energiapuolella on siinä, miten kotimaan ratkaisut tukeutuvat omaan osaamiseen ja teknologiaan. Menestystä näyttäisi syntyvän, kun energiapolitiikka kytketään vahvasti teollisuus- ja innovaatiopolitiikkaan. Kotimarkkinat tukevat pääsyä maailmanmarkkinoille. Esimerkiksi Saksassa aurinkosähköä hyödynnetään kaksituhatkertaisesti Suomeen verrattuna. Se on maailman nopeimmin kasvava energiamuoto.

Toinen merkittävä ero on politiikan keinoissa. Meillä mennään eurot edellä. Tilalle tarvitaan fiksumpia ohjauskeinoja, kuten julkisen ostovoiman käyttöä, enemmän kilpailua, kuluttajille informaatiota, vihreän energian kiintiöitä ja huutokauppoja. Näillä saadaan enemmän tulosta pienemmällä panoksella.

Lopuksi tarvitaan uutta ajattelua, jossa energia, ilmasto, työpaikat, innovaatiot ja talouskasvu kytketään tiukemmin yhteen politiikassa.

Nämä näkökohdat olisi huomioitava meneillään olevassa energia- ja ilmastopolitiikan päivityksessä. Menestys cleantechissä ei ole kiinni rahasta vaan siitä, miten fiksusti ja tehokkaasti käytämme nykyisiä panostuksiamme.

Peter Lund

professori

Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat