Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cleantech-lupausten lunastaminen on vasta alussa

Globaalisti puhtaiden ratkaisujen markkinat ovat mittavat, ja niiden ennustetaan kasvavan voimakkaasti tulevaisuudessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa (18.8.) valiteltiin, että cleantech-yrityksille ladatut kasvutavoitteet eivät ole toteutuneet. Kirjoitus maalaa liian pessimistisen kuvan cleantechin mahdollisuuksista Suomelle.

Vaikka Suomessa cleantech-toimialan lukuja ei tarkasti tilastoida, toimiala ei ole merkityksetön. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan Suomessa on yli 3 000 yritystä, jotka tarjoavat ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Vuonna 2013 cleantech-yritysten liikevaihto oli noin 26 miljardia euroa, yli 13 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta.

Globaalisti puhtaiden ratkaisujen markkinat ovat mittavat, ja niiden ennustetaan kasvavan voimakkaasti tulevaisuudessa. Sitra selvitti Suomelle keskeisten cleantech-alojen markkinanäkymiä.

Tulokset ovat lupaavia: suurin kasvupotentiaali on maailman älykaupunkeihin rakennettavassa infrastruktuurissa, jonka ennustetaan saavuttavan vuoteen 2020 mennessä 1 500 miljardin euron vuotuiset markkinat.

Pariisin ilmastosopimus vauhdittaa kysyntää puhtaille ratkaisuille ja palveluille globaalisti. Maailmalla kilpailijat etenevät nopeasti, joten Suomenkin pitää parantaa tahtiaan. Eri vertailut kertovat, kuinka Suomi on cleantech-innovaatioissa maailman huippua, mutta kaupallistamisessa ja markkinoinnissa on parantamisen varaa.

Myös pieni kotimarkkinamme toimii rajoitteena kansainväliselle kasvulle. Siksi tarvitsemme kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa kotimarkkinoiden luomiseksi, suotuisaa ympäristöä innovaatioiden kehittämiseksi ja testaamiseksi sekä riskinottokykyä ratkaisujen viemiseksi maailmalle.

Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiön kunnianhimoisena tavoitteena on kehittää Helsingin seudusta maailmanluokan testialue ja näyteikkuna puhtaissa ja älykkäissä ratkaisuissa. Se auttaa suomalaisia yrityksiä uusien ratkaisujen testaamisessa, kaupallistamisessa ja viemisessä maailmalle. Kun tämä yhteistyö pääsee vauhtiin, lähivuosina on lupa odottaa merkittäviä edistysaskeleita.

Jos Suomessa emme nyt luo pohjaa tulevaisuuden menestykselle tällä kasvusektorilla, olemme vaarassa jäädä syrjään cleantech-markkinan globaalista kasvusta.

Janne Peljo

johtava asiantuntija, Sitra

Tiina Kähö

toimitusjohtaja, Smart & Clean -säätiö

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat