Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppisopimus edistää työllisyyttä

Oppisopimuksella tutkinnon suorittaneista on työttömänä vain viisi prosenttia vuosi valmistumisen jälkeen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tilastokeskus julkaisi äskettäin avoimia työpaikkoja koskevan katsauksen, jonka mukaan jo puolet avoimista työpaikoista on vaikeasti täytettäviä (HS 17.8.).

Tulos perustuu työnantajien omiin subjektiivisiin arvioihin ja kuvaa siten työnantajien käyttäytymistä rekrytointitilanteissa.

Vaikka syyt rekrytointivaikeuksien taustalla ovat moninaisia, hyvällä koulutus- ja työllistämispolitiikalla voidaan parantaa avoimien työpaikkojen ja työvoiman kohtaantoa. Oppisopimuskoulutus auttaa työnantajia rekrytoinnissa silloinkin, kun työnhakijoilla ei ole työtehtävässä tarvittavaa osaamista.

Oppisopimus on helpottanut työvoiman saatavuutta esimerkiksi kiinteistöpalvelualalla ja teollisuudessa. Opiskelijalle oppisopimus antaa tutkinnon lisäksi työpaikan ja toimeentulon.

Oppisopimuksella tutkinnon suorittaneista on työttömänä vain viisi prosenttia vuosi valmistumisen jälkeen. Oppilaitosmuotoisen ammatillisen tutkinnon suorittaneilla vastaava luku on nelinkertainen. Oppisopimusta voitaisiinkin käyttää nykyistä enemmän myös työttömyyden torjuntaan. Se tosin edellyttäisi hallitukselta selviä panostuksia aikuiskoulutukseen.

Oppisopimuksen lisäkoulutus on vähentynyt liki kolmanneksella vuoden 2011 tasoon verrattuna.

Aikuisten koulutusmahdollisuuksia heikentävät lisäksi työvoimakoulutuksen leikkaukset ja ensi vuoden alusta alkaen ammatilliseen koulutukseen kohdistettavat säästöt.

Riina Nousiainen

STTK:n koulutuspoliittinen asiantuntija

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat