Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkaupunkiseudun erillisratkaisussa on riskinsä

Kaksi sote-hallintoa olisi riski valinnanvapauden toteuttamiselle ja palveluntarjoajien kilpailuneutraliteetille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen ovat keväästä lähtien kehitelleet omaa sote-malliaan. Yhteisen mallin aikaan saaminen on vaikuttanut tuskalliselta. Ehdotusta ei ole kuulunut, vaikka hallituksen asettama aikaraja umpeutuu kohta.

Jos kaupungit saavat aikaan yksimielisen ehdotuksen, hallitus on luvannut harkita pääkaupunkiseudulle omaa sote-ratkaisua. Se edellyttäisi erillisen sote-lain säätämistä metropolialuetta varten.

Erillisratkaisua perustellaan muun muassa sillä, että Uusimaa on väkimäärältään liian suuri sote-palvelujen järjestämiseksi.

Asia on päinvastoin: Uusimaa on ainoa riittävän iso maakunta. Sillä olisi kokonsa ja monipuolisen yritysrakenteensa ansiosta mahdollisuus toimia koko maan kehityksen moottorina uusien, etenkin digitaalisten sote-palvelujen kehittämisessä.

Kahden sote-hallinnon malli olisi riski valinnanvapauden toteuttamiselle ja palveluntarjoajien kilpailuneutraliteetille. Se myös kasvattaisi kustannuksia samalla työssäkäynti- ja elinkeinoalueella.

Erillisratkaisussa luotaisiin omat käytännöt ja aikataulut palveluiden järjestämisessä, mikä hankaloittaisi yritysten ja kolmannen sektorin palveluntarjoajien työtä.

Kolmen ison kaupungin omatuotanto ja palvelujen järjestäminen pysyisivät hyvin lähellä toisiaan.

Riski poliittisesta tuotannon ohjauksesta ja suosimisesta on suuri. Oma malli ei edistäisi asukkaiden valinnanvapauden kehittämistä ja kilpailuneutraliteettia, joita sote-uudistuksella tavoitellaan.

Uudellemaalle räätälöity erillisratkaisu vetäisi todennäköisesti muut suuret kaupungit peräänsä, ja esimerkiksi Tampere, Turku ja Oulu vaatisivat samaa erilliskohtelua. Tällaisia ääniä on jo kuulunut. Se vaarantaisi koko sote-uudistuksen etenemisen.

Marko Silen

johtaja

Helsingin seudun kauppakamari

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat