Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakentamisen norminpurku on ulotettava kuntiin

Kuntien tulee luopua tuettua asuntotuotantoa hankaloittavista ja valtion kustannuksia nostavista kaavamääräyksistä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Rakennuskustannusten alentaminen normeja purkamalla on Juha Sipilän (kesk) hallituksen asuntopolitiikan keskiössä. Tulokset uhkaavat jäädä laihoiksi, ellei rakentamisen norminpurkua saada ulotettua kuntiin.

Kiinteistöalaa ja rakennuttajia edustavan Raklin selvityksestä käy ilmi, että kuntien kaavamääräykset nostavat rakennuskustannuksia merkittävästi. Suurimmat kustannukset syntyvät velvoitteista rakentaa pysäköintipaikkoja. Pysäköintipaikan rakentaminen kellariin voi maksaa 45 000 euroa ja kallioluolaan jopa 70 000 euroa.

Tilanne korostuu valtion tukemassa vuokra-asumisessa, jossa vuokrat määräytyvät suoraan kustannusten perusteella. Kuntien aiheuttamat lisäkustannukset kääntyvät valtion maksettavaksi rakentamisen tukina ja asukkaiden asumistukina.

Kuntien määräykset hankaloittavat tuettujen asuntojen rakennuttamista samalla, kun valtio yrittää lisätä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjontaa. Tällaisia määräyksiä ovat esimerkiksi velvoitteet rakentaa kadunvarsiliiketiloja tuettuihin asuntokohteisiin.

Liiketilat on rahoitettava erillisellä markkinaehtoisella lainalla, eikä liiketilan tappioita saa kompensoida asukkaiden vuokratuotolla, vaikka tila jäisi tyhjilleen. Tämä lisää riskiä, kun rakennuttajana on aidosti yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon yhteisö.

Kaavoitus on kunnallisen itsehallinnon piirissä. Valtion on vaikea puuttua määräyksiin, ellei kunnalla itsellään ole siihen tahtoa.

Valtiolle kohdistuvia kustannuksia ja yleishyödyllisten asuntorakennuttajien riskejä voi silti hillitä sopimusteitse. Helsingin seudun hiljattain solmitussa maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) sopimuksessa valtio sitoutuu keventämään sääntelyä mutta kunnat eivät.

Kuntien tulee luopua tuettua asuntotuotantoa hankaloittavista ja valtion kustannuksia nostavista kaavamääräyksistä. Mikäli kunnilta ei löydy tahtoa, valtion tulee vaatia, että niistä sovitaan seuraavassa mal-sopimuksessa.

Lauri Lehtoruusu

arkkitehtiopiskelija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat