Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko aivojumppa ajanhukkaa?

Älypelien hyödyistä keskusteltaessa ratkaisevaa on se, mitä niiden pelaamisella korvataan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat uutisoi (Kotimaa 24.8.) Åbo Akademin tutkimuksesta, jossa osoitettiin, että työmuistin treenaaminen paransi koehenkilöiden suoriutumista vain samantyyppisistä tehtävistä, joita he harjoittelivat. Kannattaako tästä tehdä johtopäätös, että älypelit ovat ajanhukkaa, kuten otsikot ovat viime päivinä antaneet ymmärtää?

Tiedän kyllä, ettei päivittäistä kävelylenkkiä kannata vaihtaa älypeleihin. Jos molempiin ei ole aikaa, kannattaa ilman muuta priorisoida liikunta sen kokonaisvaltaisten – myös kognitiivisten – hyötyjen vuoksi.

Kaikki eivät kuitenkaan kärsi aikapulasta. Esimerkiksi 55–64-vuotiaat suomalaiset käyttivät vuonna 2015 päivittäin keskimäärin kolme tuntia ja 44 minuuttia pelkkään television katseluun.

Mitä siis pitäisi sanoa eläkeläiselle, joka kysyy, eikö hänen kannatakaan pelata älypelejä? Kehottaako pitäytymään sanaristikoissa – jotka eivät auta esimerkiksi sudokuissa – ja lehtien selailussa? Minkä voi käytännössä olettaa auttavan pitämään mielen virkeänä ja minkä ei?

Aivojen treenaaminen ei ole helppoa. Olisin yllättynyt, jos tutkimuksissa yleisesti käytetty harjoitusjakso, 15 kertaa 45 minuuttia, tekisi ihmeitä. Mutta älypelien hyödyistä keskusteltaessa ratkaisevaa on mielestäni se, mitä niiden pelaamisella korvataan. Varsinkin, kun rahojaan ei edes tarvitse panna likoon: älypelejä on saatavilla netistä myös maksutta.

Kaupallisiin pelialustoihin ja erityisesti niiden yliampuvaan mainontaan on toki syytä suhtautua kriittisesti.

Tiina Huttu

tietokirjailija, neurobiologi

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat