Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jatkuvalla kasvulla on vakavia seurauksia

Jatkuva talouskasvu on saanut aikaan paljon hyvää, mutta myös ongelmat ovat ilmeiset.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Läntisten yhteiskuntien hyvinvointi, teollisuuden ja kaupan menestys sekä globaalien markkinoiden ylivoima ovat saaneet alustan jatkuvasta kasvusta. Yhteiskuntien rakenteet ja koneistot perustuvat jatkuvan kasvun odotukselle. Jatkuvasta kasvusta onkin tullut menestystarinaksi osoittautuneen uusliberalismin, kilpailun ja markkinan lähtökohta.

Tämä menestystarina on saanut aikaan paljon hyvää. Se on luonut parempia olosuhteita köyhälistölle ja tarjonnut uskoa tulevaisuuteen niille, joilla sitä ei ole ollut aiemmin.

Ongelmat ovat kuitenkin ilmeiset. Jatkuvan kasvun tuloksena syntyneet globaalit markkinat ovat ikään kuin sivutuotteena saaneet aikaan rajoittavia ehtoja kansallisten valtioiden kilpailukyvylle. Ne ovat myös luoneet merkittävää eriarvoisuutta niin kansainvälisesti kuin valtioitten sisälläkin.

Pääomien kasautuminen yhä harvempiin käsiin luo uhkia länsimaisille demokratioille. Syvenevä eriarvoisuus raivaa tilaa laajenevalle köyhyydelle ja erityisesti syrjäytymiselle. Työmarkkinakoneistot joutuvat arvioimaan tulevaisuuttaan uudelleen.

Olisi onnellista, jos ihmiskunta voisi yksimielisesti sopia, miten jatkuvasta kasvusta luovutaan. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, kun kansainvälisesti toimivaa sopimusjärjestelmää ei ole. YK:n ongelmat juuri tässä ovat ilmeiset.

Räikeä eriarvoisuus luo tilaa väkivaltakoneistoille ja sodille. Ne taas ovat vakavin uhka koko ihmiskunnalle.

Suomi tunnetaan maailmalla rauhanneuvottelujen osaajana. Olisiko Suomella käyttöä neuvottelupöydissä, joissa käsitellään jatkuvan kasvun uhkia ja seurauksia?

Veikko Pöyhönen

opetusneuvos

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat