Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valvojan tulee tuntea sote-palvelut

Kiireessä toteutettu ja heikosti valmisteltu organisaatiomuutos vaarantaisi sote-valvonnan perustehtävät.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sote-valvonnan siirtäminen pois sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudesta osaksi laajaa monisektorista virastoa on riski, jota ei kannata ottaa. Jotta valvonta pystyisi vastaamaan perustehtävistään ja samalla tukemaan sote-uudistuksen tavoitteita, valvonnan organisaatiolla on oltava vahva sosiaali- ja terveydenhuollon substanssiasiantuntemus.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ovat vahvasti sidoksissa kansalaisten perusoikeuksien toteutumiseen. Sote-uudistuksen tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja sekä parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta. Historiallisen suuri uudistus ei kuitenkaan koske vain sote-palveluita, vaan samalla myllerretään myös koko aluehallinto.

Sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan osalta on tarkoitus välttää päällekkäisyyksiä ja kohdistaa resurssit sinne, missä niitä eniten tarvitaan – toisin sanoen sinne, missä palvelun laadun heikkous aiheuttaisi suurimmat riskit ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille.

Tutkimusten pohjalta tiedetään, että suuret muutokset ovat riski normaalin palvelutoiminnan sujuvuudelle. Sote-uudistuksen kohdalla se tarkoittaa, että asiakas- ja potilasturvallisuudelle aiheutuvat riskit korostuvat, jolloin valvonnalla on muutosvaiheessa entistä tärkeämpi rooli asiakkaiden oikeusturvan varmistajana ja palvelun laadun turvaajana. Kiireessä toteutettu ja heikosti valmisteltu valvonnan organisaatiomuutos vaarantaisi nämä perustehtävät.

Sosiaali- ja terveysministeriön, Valviran ja THL:n saumaton yhteistyö ja yhteydet työelämään tulee turvata, jotta valvonnassa välttämätön valtakunnallinen tietopohja kehittyy ja tietoon ja luottamukseen perustuvaa valvontaa voidaan vahvistaa. Erityisen tärkeää tämä on sosiaalihuollon ammattilaisten ja asiakkaiden näkökulmasta, sillä sosiaalihuollon uudistuneen lainsäädännön toimeenpano jatkuu työelämässä vielä vuosia.

Tero Ristimäki

puheenjohtaja

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat