Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alv pois yksityiseltä soitonopetukselta

Musiikin opetuksen alalla yksityiset toimijat tarjoavat sisällöltään samaa opetusta kuin valtionosuuksia saavat oppilaitokset mutta kattavat kaikki kulunsa oppilasmaksuilla ja ovat siten arvonlisäverovelvollisia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tuoreen selvityksen mukaan valtion taiteen perusopetukselle antama tuki jakautuu eri asuinalueille epätasaisesti (HS Kaupunki 29.8.).

Kiinnitin raportissa huomiota kahteen yksityiskohtaan: ensinnäkin suunnitelmiin siitä, että yhä useampi pääsisi taiteen perusopetuksen piiriin, sekä toiseksi siihen, että musiikin opetusta tuetaan huomattavasti suuremmilla summilla kuin muiden taiteenalojen.

Viimeksi mainittu on siltä kannalta ymmärrettävää, että useimmiten yksilöopetuksena toteutettava soitonopiskelu on ryhmäopetukseen verrattuna huomattavan kallista.

Samalla tietyille musiikkioppilaitoksille jaettu tuki vääristää kilpailua. Musiikinopetuksen alalla on pääkaupunkiseudulla paljon yksityisiä toimijoita, jotka tarjoavat sisällöltään samaa opetusta kuin valtionosuuksia saavat oppilaitokset mutta kattavat kaikki kulunsa oppilasmaksuilla. Ne ovat – toisin kuin valtionosuuksia saavat oppilaitokset – arvonlisäverovelvollisia.

Yksityiset toimijat voisivat kuitenkin jo nyt tehdä työtä niillä alueilla, joilla opetustarjontaa halutaan lisätä.

Valtiovalta voisi yksinkertaisella keinolla kaventaa epätasa-arvoa taiteiden mutta erityisesti musiikin opetusta tarjoavien tahojen välillä: poistetaan kaikelta taiteen opetukselta arvonlisävero, joka nykyisellään on yleisen verokannan mukainen, 24 prosenttia.

Heidi Korhonen-Björkman

pianonsoitonopettaja,

yrittäjä, musiikin tohtori

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat