Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mummoni kuolema laitoksessa oli epäinhimillinen ja ruma

Kun pitkäaikaissairaalla on edessä varma kuolema, lain pitäisi sallia aktiivinen eutanasia tai edes voimakkaiden kipulääkkeiden kuten morfiinin käyttö, kirjoittaa Pipsa Sinkko-Westerholm.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jouduin todistamaan rakkaan 92-vuotiaan äidinäitini pitkää laitoskuolemaa. Se oli epäinhimillinen ja ruma.

Mummo oli muistisairas ja vietti viime vuodet palvelukeskuksen suljetulla osastolla. Pariin vuoteen hän ei enää puhunut. Äitini kävi syöttämässä hänet päivittäin, koska työntekijöillä ei ollut siihen resursseja. Kaksi viikkoa ennen kuolemaansa mummo sairastui keuhkokuumeeseen, eivätkä äidin itse hänelle vaatimat ja hankkimat antibiootitkaan enää tehonneet.

Yskä paheni, kuume nousi, sitten nieleminen vaikeutui ja loppui. Mummolle ei saanut antaa edes särkylääkettä ilman lääkärin lupaa.

Mummo kärsi. Viikon ajan hän makasi, yski ja vaikersi sängyn pohjalla. Tietenkään häntä ei enää juotettu tai syötetty, eikä tiputus tullut kyseeseen. Nyt vain odotettiin, että sydän pysähtyisi.

Mutta mummon sydän oli suuri ja vahva, eikä se halunnut lopettaa. Toisen viikon päivät mummo kitui ja kuivui. Pää oli kouristunut taakse, ja suu oli ammollaan. Luultavasti keuhkot olivat täynnä vettä.

Me pitelimme mummoa käsistä ja lauloimme virsiä. Äitini istui päiväkausia sängyn vieressä ja odotti joka hengityskatkoksella, pääsisikö mummo lähtemään. Lääkäri antoi käynnillään kipulaastareita. Me olisimme toivoneet mummolle jotain vahvempaa, jotta hänen ei tarvitsisi kärsiä.

Suomessa eutanasia ei ole mahdollinen. Perusteena sanotaan, että sitä voitaisiin käyttää väärin. Perustelu on huono. Ei mitään toimintaa voi perustaa olettamukseen väärinkäytöksistä. Käytäntöä varten olisi tietenkin säädökset, ja lääkärien toimintaa valvottaisiin kuten muussakin hoidossa.

Kun pitkäaikaissairaalla tai vanhuksella on edessä varma kuolema ja toimenpiteenä käytetään jo passiivista eutanasiaa, kuten kuivattamista, lain pitäisi sallia aktiivinen eutanasia tai edes voimakkaiden kipulääkkeiden kuten morfiinin käyttö. Toivon, että mummo ei ymmärtänyt, mitä tapahtui, ja että hänellä ei ollut kipuja.

Lopulta sydän luovutti, ja mummo kuoli elokuisena lauantaiaamuna laitossängyssään yksin. Ei tosin tiedetä, milloin kuolema tapahtui, sillä luultavasti yövalvoja ei ollut käynyt kuin kerran vilkaisemassa mummoa yön aikana. Kuoleman todensi vasta aamuhoitaja kierrollaan, mutta silloin mummo oli jo jaloistaan musta.

Pipsa Sinkko-Westerholm

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat