Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin asuntopolitiikkaan tarvitaan suunnanmuutos

Ratkaisu asumisen hinnan muodostamiin ongelmiin ei ole asumistukimenojen kasvattaminen, vaan kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisääminen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin suurin haaste ovat asumisen kustannukset. Asumisen korkea hinta on sekä este työllistymiselle että kaupunkiköyhyyden suurin syy. Monen työntekijän palkka ei riitä Helsingissä asumiseen, ja merkittävä osa helsinkiläisistä arvioi, ettei heillä tulevaisuudessa tule olemaan varaa asua Helsingissä. Jos asumisen hintaan ei pian puututa, sen aiheuttamat ongelmat syvenevät entisestään.

Hallitus sen sijaan syventää ihmisten toimeentulo-ongelmia: esimerkiksi kilpailukykysopimuksen palkanalennusten vuoksi yhä useampi ei selviä asumismenoistaan ilman tukea.

Juha Sipilän (kesk) hallitus ajaa Suomeen matalapalkkamallia, jonka lähtökohtana on, että elämiseen riittämätöntä palkkaa kompensoidaan julkisen talouden maksamilla tuilla. Tukien varassa pyörivän matalapalkkamallin ajaminen on kuitenkin ristiriitaista, kun oikeisto samaan aikaan puhuu velkaantumisen taittamisesta julkista taloutta leikkaamalla.

Asumisen hinnan muodostamia ongelmia ei ratkaista kasvattamalla asumistukimenoja vaan lisäämällä kohtuuhintaista asuntotuotantoa. Asuntopolitiikassa on tehtävä suunnanmuutos. Tarvitsemme lisää uusia, aidosti yleishyödyllisiä asuntotuottajia. Huutava pula on nimenomaan kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista.

Tähän kaupunki voi vaikuttaa maa- ja tonttipolitiikallaan. Riippuu ainoastaan poliittisesta tahdosta, annetaanko tontteja yleishyödyllisille toimijoille kohtuuhintaisten asuntojen tuottamiseen vai annetaanko niitä korkeita vuokria ja voittoja tahkoaville yrityksille, joille kasvavat asumistukimenot valuvat. Asumispoliittisen tahtotilan määrittävät helsinkiläiset ensi keväänä kuntavaaleissa.

Kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisäämisen ohella tulisi ottaa käyttöön vuokrankorotusjarru. Se on mekanismi, joka rajoittaa vuokrankorotusten suuruutta. Korotusjarru voidaan sitoa yleiseen alueen hintatasoon tai tiettyyn indeksiin.

Jarrun tarkoitus ei ole toimia kuin vuokrakatto, joka voisi synnyttää pimeät vuokramarkkinat, vaan tuoda malttia asuntojen vuokrien kehitykseen. Nyt asuntomarkkinoilla on tarjoajan markkinat: asukas saa tyytyä siihen, mitä saa.

Silvia Modig

kansanedustaja (vas), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat