Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulorajat voisivat luoda uuden kannustinloukun

Tulorajoihin palaaminen lisäisi asuinalueiden segregaatioriskiä, loisi turhaa byrokratiaa ja kasvattaisi hallinnon kustannuksia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan hallitus harkitsee tulorajojen palauttamista valtion tukemiin ara-asuntoihin (HS 27.8.). Tulorajat poistettiin asuntoministeri Jan Vapaavuoren (kok) toimesta vuonna 2008. Perusteena oli, että ara-asunnoissa voisi asua myös tavallisia työssäkäyviä perheitä. Tarkoitus oli myös purkaa vuokra-asumiseen liittyvää turhaa sääntelyä.

Helsinki on maan suurin vuokranantaja. Kaupunki omistaa noin 56 000 vuokra-asuntoa, joista noin 46 000 on valtion tukemia vuokra-asuntoja eli ara-asuntoja. Niissä asuu yli 100 000 helsinkiläistä.

Helsingin noudattaman sosiaalisen ja vastuullisen asuntopolitiikan tavoitteena on ollut pitää vuokra-asuntojen määrä riittävän suurena sekä rakentaa myös uusia. Tämä mahdollistaa sen, että ara-asunnoissa voi asua monenlaisia asukkaita, lain hengen mukaisesti. Vuokra-asuntopolitiikkaa onkin kiitelty kansainvälisesti. Kaupunkiin ei ole syntynyt eriytyneitä vuokrataloalueita monien Euroopan kaupunkien tapaan.

Tulorajoihin palaaminen lisäisi asuinalueiden segregaatioriskiä, loisi turhaa byrokratiaa ja kasvattaisi hallinnon kustannuksia. Tulorajat voisivat myös luoda uuden kannustinloukun, kun perheen toisen vanhemman ei kannattaisi ottaa vastaan työtä asunnon menettämisen takia.

Tulorajoihin palaamisen seuraukset tulisi tutkia huolellisesti ennen päätöksiä. Ara-järjestelmää on syytä kehittää, mutta se tulisi tehdä yhdessä suurten kaupunkiseutujen kanssa. Muussa tapauksessa Helsingin kannattaa harkita jopa ara-järjestelmästä irtautumista. Sääntelyyn palaamisen sijaan hallituksen tulisi tehdä kaikki voitava vuokra-asuntotuotannon lisäämiseksi kaupunkiseuduilla.

Vesa Peipinen

Helsingin asuntolautakunnan

puheenjohtaja (vihr)

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat