Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kouluissa on kotoutumisen avain

On kaikkien etu, että mahdollisimman moni Suomeen muuttanut löytää polkunsa suomalaisessa koulutusjärjestelmässä ja työelämässä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Koulutus on käytännössä edellytys suomalaisessa työelämässä menestymiselle. Suomi on koulutuksen kärkimaa ja opettajamme maailman huippuja. Silti oppimistulokset ovat heikentyneet vuodesta 2006 alkaen.

Erot eri koulujen sekä tyttöjen ja poikien välillä ovat kasvussa. Huolestuttavia ovat myös suuret erot maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten oppimistuloksissa.

Lapsena tai nuorena kotinsa jättäneet tarvitsevat tukea uuden elämänsä äärellä. Moni nuori saattaa tarvita tukea pitempäänkin. Täysi-ikäisyyden kynnyksellä tapahtuva katkos ja itsenäisyyden vaatimus voi osoittautua liian raskaaksi. Katkeaako opintopolku yhtäkkiä vai löytyykö tukea, ohjausta ja opiskelupaikka?

Koulujärjestelmämme kehitystyössä on kiinnitettävä huomiota myös muualta muuttaneisiin, joskus koviakin kokeneisiin lapsiin ja nuoriin. Juha Sipilän (kesk) hallituksen lyhytnäköiset koulutusleikkaukset nakertavat valitettavasti pohjaa todelliselta uudistamiselta. Esimerkiksi valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) esittämät massiiviset leikkaukset ammatilliseen koulutukseen osuvat kipeästi myös näihin nuoriin ja heidän mahdollisuuksiinsa.

Miten koulu pystyisi parhaiten tukemaan kotoutumista ja ehkäisemään pakolaisnuorten väliinputoamista? Esimerkiksi ylimääräiset kymppiluokat tutkinnon loppuun saattamiseen ja oppilaitosrajat ylittävä opinto-ohjaus voisivat olla avuksi.

Myös mahdollisuus jatkaa tutussa perheryhmäkodissa voisi auttaa nuoria aikuisuuden kynnyksellä.

Pakolaisnuorten sopeutumista ei edistetä lietsomalla uhkakuvia ja vihaa. On niin yksilöiden kuin koko yhteiskunnankin etu, että mahdollisimman moni Suomeen muuttanut löytää polkunsa suomalaisessa koulutusjärjestelmässä ja työelämässä.

Jokainen voi omalla toiminnallaan luoda myönteistä ilmapiiriä ja ehkäistä syrjintää. Lisäksi kouluille ja oppilaitoksille on taattava riittävät resurssit kaikenlaisten nuorten tukemiseen ja ohjaamiseen.

Emma Kari

kansanedustaja (vihr)

Saido Mohamed

puheenjohtaja

Suomen Somalia-verkosto

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat