Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi norjalaishiihtäjät korahtelivat Salpausselän kisoissa?

Noin 20 vuotta sitten Salpausselän kisoissa kiinnitettiin huomiota norjalaishiihtäjien hengitysääneen kovassa nousussa: ääni oli huohottava, hyvin syvä, melkein korahteleva, kirjoittaa Matti Louekoski.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Noin 20 vuotta sitten eräät Suomen hiihtoliiton maajoukkueen huoltoryhmän jäsenet kertoivat minulle kiinnittäneensä Salpausselän kisojen aikana huomiota muutamien hiihtäjien hengitysääneen. Näiden hiihtäjien lähestyessä huoltopistettä harjun laella kuului hyvin syvä, melkein korahteleva, huohottava ääni. Jokainen näistä hiihtäjistä oli norjalainen. Totta kai muutkin huohottivat raskaalla ladulla, mutta hengitysääni oli kaikilla muilla jotenkin normaalin oloinen.

Havainnon tehtyään huoltoryhmän jäsenet tarkkailivat huoltopisteellä tapahtunutta hiihtäjien juottamista. Norjalaisten hiihtäjien ohitettua huoltopisteen ja heitettyä käyttämänsä muovimukit hangelle suomalaiset poimivat mukit talteen. Hämmästys oli kuulemani mukaan ollut melkoinen, kun mukit olivatkin kuivia. Niistä ei ollut juotu mitään.

Jotakin mukeista oli nautittu. Ei niitä muodon vuoksi ollut käytetty. Suomalainen huoltoryhmä epäili jo silloin, että mukeista ”heitettiin kurkkuun” astmalääkettä, joka pitää niin sanotusti röörit auki. Käytäntö näyttää jatkuneen systemaattisena vuosikymmenet.

Jättimäisten annosten käyttämisestä on Norjassakin seurannut kilpailukielto. Viime tapauksen osalta kilpailukielto on vain kaksi kuukautta – ja onneksi heinä–elokuussa, ettei se pääse häiritsemään pian alkavaa kilpailukautta.

Matti Louekoski

Hiihtoliiton entinen

varapuheenjohtaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat