Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion rahoille on museota tärkeämpiäkin käyttökohteita

Kansanedustajan palkkaa nauttivilta tuntuu usein karkaavan todellinen tuntuma tavallisten ihmisten ponnisteluihin, kirjoittaa sairaanhoitaja, teologian maisteri Tiina Tawast.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) mukaan Guggenheimin museon rakentaminen maksaisi Suomelle 40 miljoonaa euroa (HS 26.8.). Ruohonjuuritason terveyskeskussairaanhoitajana ja sosiaalieetikkona haluan esittää toisen näkökulman siihen, mihin nämä 40 miljoonaa euroa olisi aiheellista käyttää.

Taidemuseoita ja muita kulttuurilaitoksia on Helsingissä ja muuallakin maassa jo riittämiin, ja niidenkin liput ovat niin kalliita, että tavallinen palkansaaja on niissä harvoin nähty vieras.

Minun ehdotukseni on, että osa näistä 40 miljoonasta eurosta käytettäisiin esimerkiksi terveyskeskusten henkilökunnan asianmukaiseen resursointiin. Nyt terveyskeskuksissa tehdään työtä usein talvisodan hengessä: vajailla henkilöstömitoituksilla ja usein uupumuksen rajamailla.

Lisäksi aimo osan rahoista voisi kohdistaa omaishoitajien tilanteen parantamiseen ja heidän kohtuullisen leponsa ja virkistyksensä toteuttamiseen. Nythän suunnitelmissa on, että kolme kuukausittaista vapaapäivää supistuisi kahteen.

Lopuillekin miljoonille löytyisi käyttöä esimerkiksi asunnottomien tilanteen parantamiseksi, alkoholistien ja päihderiippuvaisten kuntouttamiseksi, yksinhuoltajaperheiden tukemiseksi ja niin edelleen.

Puute ja murhe ovat aina seuranamme, etenkin jos yhteiskunnan varoja käytetään epäviisaasti ja heikoimmassa asemassa olevat sivuutetaan. Kansanedustajan lähtöpalkka on noin 7 500 euroa kuukaudessa. Sitä nauttivilta tuntuu valitettavan usein karkaavan taivaan tuuliin todellinen tuntuma tavallisten ihmisten arkipäivään ja ponnisteluihin.

Lämpimästi suosittelisin kaikille 200 kansanedustajalle pakollista observointiviikkoa esimerkiksi terveyskeskuksessa, pitkäaikaissairaiden osastolla sekä omaishoitajien ja heidän hoidettaviensa kodeissa. Ehkäpä tämän kaltainen kulttuuriretkeily koputtelisi kansanedustajien omaatuntoa ja saisi heidät muistelemaan, minkä vuoksi heidät on Arkadianmäelle valittu: edustamaan kansaa, tavallista kansaa.

Tiina Tawast

sairaanhoitaja (amk), teologian maisteri

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat