Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sydänhoitobisnes pyörii veronmaksajien rahoilla

Kun terveydenhuoltolakia muotoiltiin eduskunnassa vuonna 2010, oletimme lähettävän lääkärin toimivan portinvartijana.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Potilaan valinnanvapaus on antanut bisnes- ja mainosmiehille ennennäkemättömän mahdollisuuden houkutella suomalaisia erilaisiin tutkimuksiin ja hoitoihin.

Tänään syyskuun 1. päivänä avataan Jätkäsaaressa Tays Sydänsairaalan omistama Helsingin Sydänsairaala. Se lupaa sydänpotilaalle ”hyvää hoitoa ja mielenrauhaa”. Sydänsairaala vastaanottaa potilaita kaikkialta Suomesta, ja potilas maksaa vain julkisen sairaalan asiakasmaksun, sillä lasku lähtee potilaan omaan sairaanhoitopiiriin.

Hoitoon pääsee ”jonottamatta ja ilman lähetettä”. Sydänsairaalan lääkäreiden vastaanotolle voi mennä oma-aloitteisesti, jolloin tutkimus ja hoito alkavat – veronmaksajan laskuun.

Vuonna 2014 tuli voimaan terveydenhuoltolain 48. pykälän muutos, joka antaa potilaalle mahdollisuuden valita erikoissairaanhoidon yksikkö koko maan alueelta, mutta vain julkisessa terveydenhoidossa. Lähete on ”tehtävä yhteisymmärryksessä potilaan ja lähettävän lääkärin välillä”.

Kun me päättäjät muotoilimme terveydenhuoltolakia eduskunnassa vuonna 2010, oletimme, että lähettävä lääkäri on portinvartija, joka huolehtii, että hoito on perusteltu. Nyt sydänhoito on bisnestä, ja lähettävä lääkäri työskentelee toimenpidesairaalassa. Kustannuksista ei tarvitse välittää, sillä lasku menee johonkin kaukaiseen sairaanhoitopiiriin.

Kunhan valinnanvapaus yritysten tarjoamaan hoitoon tulee voimaan vuonna 2019, mainoksia ei säästellä.

Olemme vuosia säästäneet ja supistaneet vanhustenhoitoa, lyhentäneet hoitoaikoja ja karsineet lastensuojelulaitoksia. Nyt tulevat bisnesmiehet, jotka myyvät ihmiselle ”mielenrauhaa”. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin on kiireesti sovittava Sydänsairaalan kanssa siitä, mitä ja millaisia Husin potilaita siellä hoidetaan verovaroin.

Sirpa Asko-Seljavaara

professori

kaupunginvaltuutettu (kok)

sote-lautakunnan jäsen

vanhusneuvoston puheenjohtaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat