Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi tuomioistuinta ei riitä

Muutos heikentäisi ihmisten tosiasiallista oikeuteen pääsyä ja lisäisi oikeudenkäyntien kustannuksia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ylituomari Veijo Tarukannel ja laamanni Antti Savela ehdottivat (HS Vieraskynä 26.8.) siirtymistä kahteen tuomioistuimeen eli yhteen alioikeuteen ja yhteen ylioikeuteen – nykyisten 43 tuomioistuimen sijaan. Kirjoittajien mukaan tällainen uudistus mahdollistaisi tuomareiden ammattitaidon kehittämisen ja resurssien käytön tehostamisen sekä yhtenäistäisi oikeuskäytäntöä ja tasaisi käsittelyaikojen eroja eri puolilla maata.

Muutos heikentäisi ihmisten tosiasiallista oikeuteen pääsyä ja lisäisi oikeudenkäyntien kustannuksia ainakin asianosaisten näkökulmasta. Säästöjen saaminen valtiollekin on epävarmaa, koska ehdotetussa järjestelmässä tuomarit tekisivät runsaasti virkamatkoja ja valtio joutuisi korvaamaan asianosaisten oikeuskuluja sekä todistajien palkkioita nykyistä enemmän.

Tuomioistuinten rakenteellisia muutoksia ei tulisi ainakaan ensisijaisesti tarkastella taloudellisena kysymyksenä. Tuomioistuimet ja tuomarit – toisin kuin muut virkamiehet – ovat riippumattomia. Päällikkötuomari ei voi eikä saa ohjeistaa yksikkönsä tuomareita näiden käsiteltävinä olevissa asioissa. Sen vuoksi oikeuskäytäntöjä ei voida yhtenäistää keskittämällä tai suurentamalla tuomioistuimia.

Suurempi merkitys on ylimpien oikeusasteiden antamilla ennakkopäätöksillä ja tuomareiden koulutusjärjestelmän tehostamisella.

Ensi vuonna tulee voimaan uusi tuomioistuinlaki. Siinä säädetään myös tuomareiden koulutuksesta, jota ohjaamaan ja järjestämään perustetaan tuomarinkoulutuslautakunta. Hyväksyessään lakiesityksen eduskunta edellytti, että hallitus seuraa uudistuksen toimivuutta ja antaa lakivaliokunnalle asiasta selvityksen. Sen vuoksi tässä vaiheessa on aihetta panostaa erityisesti tuomareiden koulutukseen.

Missään tuntemassani maassa ei ole kirjoittajien ehdottamaa vain kahden tuomioistuimen järjestelmää. Päinvastoin monissa maissa on enemmän tuomioistuimia kuin meillä.

Kirjoittajien mainitsema digitaalisten tietojärjestelmien nykyistä parempi hyödyntäminen tuomioistuimissa on kannatettava ajatus. Lisäksi todistajien kertomukset voitaisiin videoida, jotta todistajat eivät joutuisi tulemaan uudelleen kuultaviksi ylioikeuteen.

Käsittelyjen peruuttamisista syytettyjen aiheettomien poissaolojen vuoksi pitäisi päästä eroon. Näiden asioiden korjaamisessa olisi tarpeellista tekemistä lainuudistajille.

Antti Jokela

emeritusprofessori, prosessioikeus

Turku

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat