Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasa-arvoinen saattohoito kaikille mahdolliseksi

Suomessa ei ole mitään estettä antaa potilaalle morfiinia, jos hän sitä tarvitsee. Ei myöskään ole estettä lopettaa tai olla antamatta hoitoja, jotka eivät potilasta enää hyödytä tai auta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Terhokoti ja Yhteisvastuukeräyksen Hyvä kuolema -hanke ovat vuoden 2015 alusta lähtien tehneet työtä saattohoidon kehittämiseksi valtakunnallisesti. Olen ollut järjestämässä yhteisiä tilaisuuksia sairaanhoitopiirien kanssa eri puolella Suomea Rovaniemeltä Helsinkiin. Hyvä kuolema -hankkeessa hoitoyksiköt ovat kehittäneet nimenomaan perusterveydenhuollon saattohoidon osaamistaan. Lisäksi on järjestetty lukuisia muita koulutustilaisuuksia.

Ongelmana on usein resurssien puute. Hoivapalvelujen kilpailuttaminen ja rahan säästämispyrkimykset eivät välttämättä sovi yhteen hyvän hoidon toteuttamisen kanssa. Jos osastolla on 40 potilasta ja heitä hoitamassa kaksi hoitajaa, hyvä kuolema useimmiten on mahdotonta toteuttaa.

Lääkäriliitto, Super ja suurimmat potilasjärjestöt tekevät Hyvä kuolema -hankkeessa töitä tasa-arvoisen saattohoidon mahdollistamiseksi kaikille ja kaikkialla. Myös lääkärikoulutuksessa kuolevan potilaan hoidon opetusta on tehostettu, ja Duodecimin käypä hoito -ohjeita päivitetään.

Keskustelussa näyttää olevan usein vaikea ymmärtää, miksi vaikeasti sairaalle ihmiselle ei tehdä elämän lopulla hoitotoimia, jotka akuutissa sairaustilanteessa tehdään.

Nielemisen lopettanut, vaikeasti dementoitunut ihminen ei hyödy suonensisäisestä nesteytyksestä. Kipuja sen sijaan tulee aina hoitaa. Syövän loppuvaiheen potilas harvoin hyötyy ravitsemushoidosta, kun kyky syödä on loppunut.

Suomessa ei ole mitään estettä antaa potilaalle morfiinia, jos hän sitä tarvitsee. Ei myöskään ole estettä lopettaa tai olla antamatta hoitoja, jotka eivät potilasta enää hyödytä tai auta. Kun elämä on loppumassa, kuolema tulee väistämättä. Kärsimyksen pitkittäminen yrittämällä saada muutama vuorokausi lisää aikaa ei ole inhimillistä.

Juha Hänninen

ylilääkäri, Terhokoti

Hyvä kuolema -hankkeen vetäjä

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat