Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liian harva hyötyisi opiskelijoiden siirtämisestä yleisen asumistuen piiriin

Ellei jostain taiota merkittävää määrää ylimääräisiä ja edullisia vuokra-asuntoja kaupunkeihin, uudistuksessa ei olisi mitään järkeä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen ylioppilaskuntien liitto ja Suomen lukiolaisten liitto ovat vedonneet hallitukseen opiskelijoiden siirtämiseksi yleisen asumistuen piiriin. Yleinen asumistuki opiskelijoille olisi hyvä idea, jos sen vaikutukset olisivat yksiselitteiset ja jos tuki todella olisi yleinen.

Yleisen asumistuen kohdalla on säädetty tarkemmin tarveharkintaisuudesta kuin opintotuen asumislisän kohdalla. Edunsaajat käsitellään yleisen asumistuen osalta ruokakunnittain, mikä voi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa sitä, että kymmenettuhannet parisuhteessa elävät ja perheelliset opiskelijat joutuisivat selvästi muita heikompaan asemaan.

Kaikkiaan 41 prosenttia kaikista opiskelijoista kärsisi. Noin 39 000 opiskelijan on arvioitu menettävän asumistukensa kokonaan, ja 40 000:n tuki heikkenisi. Suurimmat parannukset kohdistuisivat pääkaupunkiseudulla yksin asuviin opiskelijoihin. Maakuntien opiskelijat kärsisivät.

Uudistuksen arvioidut kustannukset vaihtelevat suuresti. Pahimmassa tapauksessa siitä aiheutuva alijäämä voi sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan olla jopa 55 miljoonaa euroa. Tämä summa jouduttaisiin nipistämään ministeriön muista menoista eli muiden ryhmien, kuten vanhusten, sosiaalietuuksista.

Arviolta 100 000 opiskelijan maksukyky asuntomarkkinoilla paranisi. On hyvin todennäköistä, että siellä, missä asumisen hintataso on jo nyt kaikkein korkeinta ja opiskelijat kaikkein ahtaimmalla, vuokra-asumisen hinta nousee ostovoiman kasvun seurauksena entisestään. Helsingissä tämä tarkoittaisi yksiöpulan pahenemista.

Ellei yleistä asumistukea aleta soveltaa opiskelijoihin yksilökohtaisesti ja ellei jostain taiota merkittävää määrää ylimääräisiä ja edullisia vuokra-asuntoja kaupunkeihin, uudistuksessa ei ole mitään järkeä. Nykymuotoinen yleinen asumistuki on opiskelijalle huono idea, joka pahimmillaan hankaloittaa kaikkien nuorten pääsyä korkeakouluopintojen pariin.

Emmi Venäläinen

varapuheenjohtaja, Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunta

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat