Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat kohtuuttomia

Viisas hallitus olisi luopunut leikkauksista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus sinetöi budjettiriihessä rajut 190 miljoonan euron leikkaukset ammatilliseen koulutukseen ensi vuodelle. Kehysbudjetin mukaan leikkaaminen jatkuu myös tulevina vuosina.

Ammatillisen koulutuksen tarpeellinen uudistus on parhaillaan tekeillä. Uudistuksen yhteydessä uudistetaan toimintatapoja ja päivitetään koulutusta nykypäivän tarpeisiin. Uudistus tulee kuitenkin voimaan vasta vuonna 2018. Leikkaukset iskevät jo ensi vuonna.

Koulutuksesta leikkaaminen on yleisesti ottaen lyhytnäköistä, mutta nyt noudatettava marssijärjestys on järjetön.

Eikö olisi viisaampaa toteuttaa ammatillisen koulutuksen uudistus huolellisesti ja hakea sen avulla tehokkuutta ja kestäviä säästöjä?

Nämä leikkaukset ovat poikkeuksellisen kohtuuttomia, sillä ammatillisesta koulutuksesta on jo aiemmin leikattu rajusti. Toimipisteitä on karsittu ja lähiopetuksen määrää vähennetty. Nyt tehtävät leikkaukset vaikuttavat väistämättä henkilöstön määrään ja koulutuksen laatuun. Myös nuorten koulutus- ja yhteiskuntatakuun toteutuminen vaarantuu.

Ei ole yhdentekevää, millaista ammatillista koulutusta Suomessa on. Kyse on osaamisesta, ammattitaidosta ja siitä, löytävätkö nuoret itselleen sopivan polun ja oman paikkansa yhteiskunnassa. Ammatillisella koulutuksella on myös tärkeä tehtävä maahanmuuttajien kotoutumisen edistämisessä sekä aikuiskoulutuksessa, jota nykypäivän muuttuvilla työmarkkinoilla tarvitaan yhä enemmän.

Viisas hallitus olisi luopunut leikkauksista. Toivon, että ammatillisen koulutuksen uudistuksessa saadaan leikkauksista huolimatta aikaan myös parannuksia. Ennen kaikkea on huolehdittava nuorten hyvinvoinnista, opetuksen laadusta sekä opiskelijoiden osallisuudesta ja yhdenvertaisuudesta.

Saara Hyrkkö

kaupunginvaltuutettu (vihr)

Vihreiden koulutuspoliittisen

työryhmän puheenjohtaja, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat