Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potilaslain tulee taata arvokas kuolema

Potilaiden itsemääräämisoikeus toteutuu huonosti kuoleman lähestyessä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lääkärit Jukka Virolainen ja Tarja Konttila kirjoittivat (HS Mielipide 2.9.), että muistisairaan ja hänen omaistensa kanssa olisi hyvä selvittää, onko potilaalla hoitotahto. He kirjoittivat myös, että viime kädessä hoitolinjauksen teko kuuluu hoitavalle lääkärille.

Potilaslaissa säädetään kuitenkin, että hoitotahto on aina ennen tärkeän hoitopäätöksen tekemistä selvitettävä potilaalta itseltään tai hänen läheisiltään ja potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen tahtonsa kanssa.

Laissa ei nimenomaisesti oteta kantaa siihen, miten hoitotilanteissa edetään, jos yhteisymmärrystä ei synny tai potilas kieltäytyy kaikesta hoidosta. Lakia koskevassa hallituksen esityksessä sen sijaan todettiin, että potilaalla olisi lain mukaan oikeus kieltäytyä kaikesta hänelle suunnitellusta tai jo aloitetusta hoidosta ja että oikeudellisesti pätevää, vakaata tahtoa kieltäytyä esimerkiksi elämää pitkittävistä hoitotoimista on kunnioitettava.

Potilaslakia ei ole aina käytännössäkään sovellettu hallituksen esityksen mukaisesti. Nopeaa ja tuskatonta kuolemaa halunneita, vanhuuttaan dementoituneita potilaita hoidetaan yhä pitkäaikaispotilaina lähes tiedottomina vuosia ravintoa antamalla ja oireita lääkitsemällä. Tuhansia dementikkoja jää Suomessa vuosittain vaille toivomiaan hoitokäytäntöjä.

Potilaiden itsemääräämisoikeus toteutuu siis huonosti kaikkein tärkeimmissä tilanteissa eli kuoleman lähestyessä. Siksi potilaslakia on välttämättä selvennettävä niin, että kaikki parantumattomasti sairaat ja sietämättömästi kärsivät potilaat voivat halutessaan säästyä tuskiensa jatkumiselta ja kohdata väistämättömän kuolemansa arvokkaasti. Heille tulee taata riittävä, kivut poistava lääkitys elämän loppuhetkiksi.

Touko Metsä

varatuomari, Hollola

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat