Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apteekit hillitsevät lääkemenojen kasvua

Yhteiskunnan korvaamien reseptilääkkeiden hintoja säännellään kaikkialla maailmassa – Suomessa lääkkeiden hintalautakunnan päätöksillä ja apteekin katteen määräävällä valtion lääketaksalla.

Mielipide
 
Erkki Kostiainen

Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä niputti haastattelussaan (HS 28.8.) Kelan lääkekorvausmenojen kasvun ja apteekkien avaamisen kilpailulle tavalla, joka vaatii kommenttia.

Toisin kuin Hyssälä antoi ymmärtää, lääkekorvaukset eivät kasva apteekkien takia vaan siksi, että lääkekorvausten piiriin tulee vuosittain uusia lääkkeitä, jotka ovat yleensä kalliita. Toinen syy on, että lääkekorvauksia saaneiden suomalaisten määrä on kasvanut vuosituhannen vaihteesta yli puolella miljoonalla.

Apteekit päinvastoin hillitsevät lääkemenojen kasvua. Kelan tilastojen mukaan apteekkien toteuttamat lääkevaihdot edullisempiin lääkevalmisteisiin ovat tuottaneet lääkkeiden käyttäjille ja Kelalle yhteensä jo noin miljardin euron säästöt.

Tämän lisäksi vaihtokelpoisia lääkkeitä valmistavien lääkeyritysten kesken käydään kovaa hintakilpailua, jonka tulokset siirtyvät suoraan kuluttajahintoihin.

Lääkevaihtosäästöt ja hintojen laskut mahdollistavat esimerkiksi uusien syöpälääkkeiden käyttöönoton ja niiden Kela-korvaukset.

Apteekit osallistuvat säästötalkoisiin aina, kun lääkkeiden hintoihin puututaan. Ensi vuodelle suunnitellut lääkesäästöt leikkaavat apteekkien tuloksia keskimäärin liki viidenneksellä.

Yhteiskunnan korvaamien reseptilääkkeiden hintoja säännellään kaikkialla maailmassa – Suomessa lääkkeiden hintalautakunnan päätöksillä ja apteekin katteen määräävällä valtion lääketaksalla. Kansainväliset tutkimukset eivät osoita, että apteekkisääntelyn purkaminen pienentäisi lääkekustannuksia.

Apteekit toteuttavat hyvin lääkehuollon tavoitteet: lääkkeiden saatavuus ja lääkitysturvallisuus ovat hyvällä tasolla. Apteekkitoiminta on kotimaista yrittäjyyttä, ja kaikki lääkemyynnin verot maksetaan Suomeen. Apteekkiverkosto on maankattava, ja suomalaiset saavat apteekkipalvelunsa ja lääkkeensä tasavertaisesti. Digitalisaatiossakin apteekit ovat palvelualojen kärkijoukossa.

Apteekkariliitto ei vastusta uusien apteekkien perustamista sinne, missä niille on tarvetta. Pidämme kuitenkin tärkeänä, että Fimea ohjaa vastedeskin apteekkien perustamista ja sijoittumista, jotta lääkkeiden saatavuus ja apteekkiverkoston kattavuus säilyvät hyvinä harvaanasutussa Suomessa myös tulevaisuudessa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat