Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cleantech tarvitsee myös rahaa

Cleantech-yrityksemme eivät ole onnistuneet saamaan osuuttaan alan nopeasta globaalista kasvusta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Matti Pohjola nosti cleantechin tärkeään asemaan (HS Vieraskynä 17.8.). Peter Lund taas korosti fiksujen ohjauskeinojen käytön tarvetta pelkän rahoituksen sijaan (HS Mielipide 29.8.). Janne Peljo ja Tiina Kähö painottivat cleantechin globaalien markkinoiden suurta potentiaalia ja kotimaisia mahdollisuuksia (HS Mielipide 29.8.).

Kahdessa jälkimmäisessä kirjoituksessa viitattiin Suomen ilmastopaneelin työn alla olevaan selvitykseen cleantechin tilasta. On syytä täsmentää kirjoituksissa esitettyjä viittauksia.

Lundin mukaan cleantechin edistämiseen ei tarvita euroja. Ilmastopaneelinkin pääsanoma on, että tarvitaan ennen muuta rohkeutta ja innovatiivisuutta kotimaiseen politiikkaan. Silti valitettava tosiasia on, että Suomessa alan pk-yritykset toimivat koko ajan lähellä nollavoittoja.

Ongelma todettiin jo Sitran selvityksessä vuonna 2007, ja Etlan selvitysten mukaan tilanne on edelleen yhtä huono. Paneelin näkemyksen mukaan riskirahoituksen, kaupallistamisen ja vientiluototuksen suhteen on edelleen ongelmia, joiden ratkaisemisessa myös rahalla on merkitystä.

Peljo ja Kähö varoittivat maalaamasta liian pessimististä kuvaa cleantechistä. Ilmastopaneeli havaitsikin, että cleantech-ala on pärjännyt laman aikana paremmin kuin muut alat Suomessa. Yrityksemme eivät ole kuitenkaan onnistuneet saamaan osuuttaan cleantechin nopeasta globaalista kasvusta. Tähän ongelmaan on syytä paneutua vakavasti.

Merkittävä osa Suomen cleantech-viennistä liittyy investointitoimintaan, joka on ollut lamassa. Alan monipuolistuminen esimerkiksi uusien kuluttajalähtöisten energiaratkaisujen, uusien palvelujen ja digitalisaation myötä on toivottavaa.

Kuten Peljo ja Kähö myös paneeli korostaa Pariisin sopimuksen tuomia uusia mahdollisuuksia sekä tarvetta luoda Suomeen demonstraatioalueita pääkaupunkiseudulle ja valittuihin ilmasto- ja resurssitehokkuuskuntiin.

Markku Ollikainen

Miimu Airaksinen

Jyri Seppälä

Suomen ilmastopaneeli

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat