Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokaiseen maakuntaan vähintään yksi käräjäoikeus

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Professori Antti Jokela kirjoitti (HS Mielipide 1.9.) hyvin perustellen, että kaksi tuomioistuinta ei riitä Suomeen. Olen samaa mieltä. Kun nyt kerran maakuntahallintoa rakennetaan, jokaisessa maakunnassa tulisi olla vähintään yksi käräjäoikeus. Kohtuullisin kustannuksin oikeuteen pääsy edellyttää tätä.

Historiallisesti tarkastellen Ruotsin valtakunnan Suomessa on tosin lähdetty liikkeelle niin, että kuningas Eerik Pommerilainen antoi vuonna 1435 määräyksen, jolla maamme jaettiin kahteen eli Etelä-Suomen ja Pohjois-Suomen laamannikuntiin. Turun Aurajoki toimi jakolinjana. Sittemmin jakoja jatkettiin niin, että päädyttiin 70 käräjäoikeuteen.

Viime vuosikymmenet on kuljettu kohti alkuasetelmaa, jota ylituomari Veijo Tarukannel ja laamanni Antti Savela (HS Vieraskynä 26.8.) ovat puoltaneet. Mielestäni alioikeuksien lukumäärän olisi perusteltua pysähtyä noin 20:een. Silloin istuttaisiin valmiina puolimatkan krouvissa, kun juna lähtee toiseen suuntaan. Jatkuvat organisaatiomuutokset ovat yleensä omiaan häiritsemään hyvää henkilöstöhallintoa sekä järkevää ja sujuvaa työntekoa.

Tuomarikoulutus on vihdoin saatava aikaiseksi, samoin riippumattoman tuomioistuinlaitoksen oma, oikeusministeriöstä erillinen hallinto.

Oikeudenkäytön yhtenäisyydestä kirjoittaessaan Jokela viittasi ennakkotapausten merkitykseen. Siinäkin problematiikassa tuomarikoulutus voi kantaa hyvää hedelmää. Tuomarinkaan ei ole aina aivan helppoa tulkita, onko kahden tapauksen välillä niin sanottu prejudikaattirelaatio eli ovatko ne riittävän samankaltaisia. Toivotan oikeusministeri Jari Lindströmille (ps) menestystä uudistusten toteuttamisessa.

Ilkka Lindström

laamanni, eläkkeellä

Rovaniemi

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat