Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erikoissairaanhoidon valinnanvapautta ei tunneta

Tays Sydänsairaalassa tutkitaan ja hoidetaan sekä julkisen että yksityisen sektorin potilaita. Julkisen sektorin potilaat ovat aina lähetepotilaita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kommentoin Sirpa Asko-Seljavaaran kirjoitusta ”Sydänhoitobisnes pyörii veronmaksajien rahoilla” (HS Mielipide 1.9.).

Tays Sydänsairaala avasi 1. syyskuuta Helsingin Jätkäsaaressa Helsingin Sydänsairaalan, joka on erikoistunut sydänsairauksien tutkimuksiin ja hoitoihin. Tays Sydänsairaalan omistaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Sydänsairaalan tehtävänä on vaikuttavan ja kustannustehokkaan potilashoidon turvaaminen. Sydänsairaalan toimintaa kontrolloi paitsi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri myös palveluja järjestävät tahot, kuten Pirkanmaan kunnat ja muut julkisen sektorin tahot ja asiakkaat.

Sydänsairaalassa tutkitaan ja hoidetaan sekä julkisen että yksityisen sektorin potilaita. Julkisen sektorin potilaat ovat aina lähetepotilaita. Yksityisvastaanotolle pääsee ilman lähetettä, jolloin potilas maksaa vastaanoton ja tutkimusten kustannukset itse. Tarvittaessa myös sairaalahoidot ovat mahdollisia yksityisesti itse maksavana potilaana tai esimerkiksi hoitokulut kattavan vakuutuksen turvin.

Jos julkisen sektorin potilas valitsee Sydänsairaalan, sairaala ei käsittele lähetettä itse vaan se lähetetään Pirkanmaan sairaanhoitopiirille, joka kontrolloi valinnanvapauslähetteitä. Lähetteen käsittely kestää noin 1–2 viikkoa, jonka vuoksi esimerkiksi Helsingin Sydänsairaalaan pääsee julkisen sektorin valinnanvapautta käyttämällä parissa viikossa.

Hoitoa Sydänsairaalassa ohjaavat ja hoito sairaalassa perustuu käypä hoito -suosituksiin, eli samoihin hoitosuosituksiin, jotka ovat yhtenäisiä ja voimassa koko maassa.

Terveydenhuollon valinnanvapaus pohjautuu EU:n ja kotimaiseen lainsäädäntöön. Erikoissairaanhoidossa valinnanvapaus on lähete- ja hoitojaksokohtainen, ja se valitettavasti tunnetaan ja toteutuu Suomessa vielä varsin huonosti.

Kari Niemelä

toimitusjohtaja, johtava ylilääkäri

Tays Sydänsairaala

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat