Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaan maapolitiikka on poukkoilevaa

Toisaalla perikunnan maat pakkolunastetaan, toisaalla kaupunki myötäilee kiltisti maanomistajan toiveita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi 20.8. Vantaan suunnitelmista pakkolunastaa kuolinpesän omistamia maita. Kimmo Oksanen kysyi (HS 1.9.), onko pakkolunastus oikein.

Miten tasapuolisesti Vantaa kohtelee eri maanomistajia, ja miten käytännön toimissa näkyvät Vantaan strategian arvot, joiden mukaan kaupunki sitoutuu tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen toiminnassaan ja päätöksenteossaan?

Toisaalla perikunnan maat pakkolunastetaan, toisaalla kaupunki myötäilee kiltisti maanomistajan toiveita. Hiekkaharjussa Vantaan ja Helsingin seurakuntayhtymät pyörittävät kaavoitusrumbaa. Ensin kaupungin kaavasuunnittelijat laativat vuosien ajan asemakaavaa, joka vuonna 2006 saatiin voimaan, kun maanomistajat olivat viimein – ilmeisesti näennäisen – tyytyväisiä kaavan tehokkuuteen. Kuitenkin vain puolet kaava-alueesta toteutettiin, ja se väljempi osuus, jota maanomistajat pitkään vastustivat, jäi suunnitelmaksi.

Selvitykset väljemmän alueen kaavan muuttamiseksi aloitettiin vain pari vuotta vanhan kaavan hyväksymisen jälkeen. Nyt maanomistajat ovat palkanneet oman kaavoituskonsultin tavoitteenaan rakennustehokkuuden moninkertaistaminen. Ja kaupunki näyttää vihreää valoa.

Maanomistajien mukaan nykyisen kaavan mukaista pien- ja rivitalovaltaista aluetta ei ole voitu toteuttaa, koska alue ei ole kelvannut rakennuttajille. Miksi? Koska maanomistajat eivät suostu myymään tontteja vaan edellyttävät vuokrausta.

Uusiin kaavasuunnitelmiin liittyvässä asukastilaisuudessa kaupungin edustajat vain hymistelivät kysymykselle, onko maita mahdollista pakkolunastaa, jos maanomistajan vaateet estävät nykyisen kaavan toteuttamisen.

Toisaalla maanomistajille jää luu käteen, toisaalla ne saavat maksimoitua taloudellisen hyötynsä. Kaupunki kerää ehkä vähän välistä ja lähialueen asukkaat ovat ihmeissään.

Katri Hyytiä

valtiotieteiden maisteri, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat