Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakiin ei ole turvallista palata

Miten perhe voisi palata kolmen pienen lapsen kanssa sodan keskelle?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Perheemme on ollut yli kolmekymmentä vuotta SPR:n vapaaehtoisena mukana ystäväperhetoiminnassa. On ollut ilo seurata vietnamilaisen perheen elämän järjestymistä Suomessa ja uuden polven kasvua suomalaisiksi. On ollut onni saada olla mukana eri puolilta maailmaa tulleiden perheiden elämässä ja nähdä heidän kotiutuvan Suomeen. Olemme oppineet muista kulttuureista valtavasti.

Nyt meillä on irakilainen ystäväperhe, ja nyt meitä itkettää ja hävettää.

Irakilainen perhe, vanhemmat ja kolme pientä lasta, lähti sotaa pakoon Mosulin kaupungista, kun terroristijärjestö Isis otti perheen talon ja omaisuuden haltuunsa. Terroristit kirjoittivat hävyttömyyksiä talon seinään ja tuhosivat kaiken perheen omaisuuden. Suvun jäseniä tapettiin.

Turkin ja Balkanin kautta perheen jäsenet pääsivät lopulta viime marraskuussa Suomeen ja hakivat turvapaikkaa.

Odottelu vastaanottokeskuksessa on hermoille käyvää, mutta onneksi lapset pääsivät täällä kouluun. Lasten valtava into opiskella palkittiin keväällä stipendeillä. Vanhemmat olivat iloisia ja ylpeitä. Nuoret vanhemmat ovat itsekin valmiita tekemään paljon ja mitä tahansa työtä perheensä eteen.

Paluuta Irakiin ei ole. Perheellä ei ole enää taloa, omaisuutta eikä työtä. Sukua ja perhettä turvaksi ei ole. Kotikaupunki Mosul on Isisin hallussa, ja taisteluja käydään kaiken aikaa.

Siitä huolimatta perhe sai Maahanmuuttovirastolta päätöksen: ei turvapaikkaa. Suomalaiset viranomaiset sanovat, että Irak on turvallinen maa. Kyllä perhe voi palata muualle Irakiin, mennä vaikka pääkaupunkiin Bagdadiin. Mutta eivätkö he tiedä, että Irak on heimojen ja klaanien maa?

Jos perhe muuttaa Bagdadiin, heti lentokentällä katsotaan passit ja heidät luokitellaan vihollisiksi ja sissien tukijoiksi, tuleehan heidän sukunsa Mosulista. Miten perhe voisi palata kolmen pienen lapsen kanssa sodan keskelle? Lasten koulunkäynti loppuu siihen paikkaan. Pahimmassa tapauksessa viisi elämää on tuhottu. Vanhemmat tuskin saavat työtä, jotta voisivat elättää perheen. Normaalia turvaverkkoa ei ole.

Hallituksemme keskeiset ministerit tunnustautuvat julkisesti hartaiksi kristityiksi. Tätäkö kristinusko opettaa meille heikompien kohtelusta?

Ovatko äärimielipiteet, rasismi ja suvaitsemattomuus saaneet tällaisen vallan nykypolitiikassa?

Ovatko seuraavien vaalien oletetut voittoteemat tärkeämpiä kuin ihmisten hätä ja lähimmäisten auttaminen? Näinkö toimivat hyvinvoivat, sivistyneet suomalaiset?

Titta Putus-Hilasvuori

Touko Hilasvuori

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat