Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monimuotoista kaupunkimetsää hävitetään Pohjoisbaanan alta

Pyöräverkoston kehittämistä on ongelmallista perustella ympäristöseikoilla, jos samalla tuhotaan jo valmiiksi pirstaleisen kaupunkimetsän jäljellä olevia saarekkeita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Läntisen Käpylän asukkaana olen seurannut huolestuneena lähimetsäni hävittämistä tulevan pyöräilyväylän, Pohjoisbaanan, alta. Koskelantien ja Käpylän aseman välinen metsäkaistale on kaventunut uhkaavasti noin puoleen entisestä, eikä asiasta ole juuri tiedotettu alueen asukkaita.

Tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä Käpylän radanvarsimetsän kaltaiset alueet toimivat arvokkaina urbaaniluonnon monimuotoisuuden ylläpitäjinä ja ekologisina käytävinä. Käpylän metsikkö on pienestä koostaan huolimatta kasvillisuudeltaan monimuotoinen. Se vaihtelee kuivasta kalliomänniköstä tuoreeseen kankaaseen ja pähkinäpensasta kasvavaan lehtorinteeseen.

Radanvarsimetsän kapeneminen alentaa merkittävästi Mäkelänkadun ja Ilmalan Ratapihan välisen alueen asumisviihtyvyyttä. Näkö- ja meluesteenä toimineen metsikön kapeneminen pelkäksi kulissiksi lisää junaliikenteen melun kuulumista pientaloalueelle, ja paikoin täysin suojaton näkymä ratapihalle ja rekkavarikolle on karu. Ei pidä myöskään unohtaa alueen käyttöä virkistys-, ulkoilu- ja marjastuspaikkana.

Ironisinta on, että metsän hävittämisen syynä on uuden pyörätien rakentaminen. Reitillä on jo asfaltoitu ja valaistu – joskin mäkinen – pyörätie.

Pyöräily on monessa mielessä moottoriliikennettä suositeltavampi liikkumismuoto. Pyöräverkoston kehittämistä on kuitenkin ongelmallista perustella ympäristöseikoilla, jos samalla tuhotaan jo valmiiksi pirstaleisen kaupunkimetsän saarekkeita. Luontoa tärkeämpää Helsingin kaupungille näyttää olevan se, ettei pyöräilijän tarvitse hikoilla ylämäissä.

Noora Hyrkäs

luonnontieteiden kandidaatti,

kasvibiologian opiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat