Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttoviraston on saatava tehdä työnsä rauhassa ja huolellisesti

Maahanmuuttovirasto ei Irakin turvallisuutta arvioidessaan ota huomioon sitä väkivallan verkkoa, joka tulee arkeen jatkuvana uhkana toisella tavalla kuin pommit ja muu terrori.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Maahanmuuttovirasto ei ole oivaltanut kahta asiaa. Ensinnäkin sisäinen maassamuutto ei ole Irakissa mahdollista. Maa on sekasortoisessa tilassa. Uskonnollisten suuntausten, heimojen ja omia etujaan varjelevien asejoukkojen repimässä maassa ei ole lainkaan helppoa liikkua paikasta toiseen saati asettua asumaan uudelle alueelle. Tom Kankkosen perusteellinen radioreportaasi (Yle 3.9.) kertoi tästä. Turvapaikanhakijat ovat turhaan yrittäneet selittää asiaa viranomaisille.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi haastattelutunnillaan 4.9., että tilanne on sama kuin jos Suomessa muutettaisiin rauhattomalta alueelta rauhallisemmalle. Suosittelen pääministerille, hänen esikunnalleen ja Migrille Kankkosen reportaasiin tutustumista.

Toiseksi, Irak on tyystin korruptoitunut valtio. Transparent Internationalin korruptioindeksillä mitattuna Irak on 168 maan joukossa sijalla 161. Korruptio läpäisee koko yhteiskunnan. Viime viikolla parlamentti erotti puolustusministeri al-Obeidin, joka syytti useita parlamentin jäseniä korruptiosta. Viime viikolla uutisoitiin myös, että Irakin kauppaministeriön viestintäkonsultti oli tapettu, koska hän uhkasi paljastaa korruption ministeriön sisällä. Surman toteuttivat neljä kauppaministeriön turvamiestä.

Nämä ovat esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Turvapaikanhakijoiden joukossa on tapauksia, joissa henkilö on paennut Irakista hengenvaarassa kieltäydyttyään osallistumasta korruptioon.

Migri lausuu uskovansa kertomukset esimerkiksi toimiston räjäyttämisestä tai auton joutumisesta tulitukseen ja uhkauksien esittämisestä mutta katsoo, että turvapaikanhakija perheineen ei ole henkilökohtaisesti vaarassa tai että hän voi muuttaa toisaalle Irakin sisällä.

Migri ei Irakin turvallisuutta arvioidessaan ota huomioon tätä väkivallan verkkoa, joka tulee arkeen jatkuvana uhkana toisella tavalla kuin pommit ja muu terrori. Myös Afganistanin ja Somalian tilannetta pitäisi arvioida huolellisemmin.

Migrin työntekijät kertovat, että heidän tulostavoitteensa on vedetty liian kireälle ja että virheitäkin syntyy (HS Sunnuntai 4.9.). Pääministeri voi parhaiten puolustaa heitä edellyttämällä, että turvapaikkapäätöksiä tekevät viranhaltijat saavat tehdä työnsä huolellisesti ja rauhassa.

Kaarina Suonio

opetusministeri 1982–86, Hattula

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat