Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtio tekee vuokra-asumisesta kallista

Vuokratuloista maksetaan pääomatuloveroa, ja jokainen prosenttiyksikkö, jolla tätä veroa kiristetään, korottaa vastaavasti vuokria kasvukeskuksissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vuokra-asumisen kalleus etenkin pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa on todellinen ongelma. On hyvä, että siitä puhutaan. On kuitenkin surkuhupaisaa, että tietyt puolueet siitä huolimatta vaativat pääomatuloverotuksen kiristämistä edelleen.

Vuokratuloista maksetaan pääomatuloveroa, ja jokainen prosenttiyksikkö, jolla tätä veroa kiristetään, korottaa vastaavasti vuokria kasvukeskuksissa.

Vuokranantajaa kiinnostaa hänen tekemänsä (asunto)sijoituksen nettotuotto, ja kun pääomatuloverotuksen kiristäminen pienentää sitä, kompensoi vuokranantaja sen korottamalla perimäänsä vuokraa.

Tällä samalla logiikalla toimii niin sanottu kolmikantakin: hillitäkseen palkankorotusvaatimuksia valtio antaa tuloveronalennuksia. Nettotulo ja sen kehitys ovat tässäkin se ainoa merkitsevä asia.

Valtiolle halpa tapa hillitä vuokrien nousua tai jopa kääntää ne laskuun on keventää vuokratulojen pääomatuloverotusta. Suurin vuokranantajaryhmä ovat yksityiset ihmiset, ja heihin verotuksen keventäminen vaikuttaa. Koska tämä ryhmä on niin suuri, sen käyttäytyminen muuttaa vuokramarkkinatilannetta siinä määrin, että kilpailukykyisinä säilyäkseen mitään veroja maksamattomat ammattiliitotkin joutuisivat pudottamaan vuokriaan. Säästyneet asumistukikulut ja lisääntynyt työllisyys ylikompensoisivat veromenetykset.

Jukka Leinonen

Naantali

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat